Категорије
СНП

Obraćanje predsjednice Skupštine povodom osamnaest godina od ubistva Duška Jovanovića

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović obratila se javnosti povodom osamnaest godina od ubistva glavnog i odgovornog urednika lista „DAN“ Duška Jovanovića.

„Danas se obilježava punih 18 godina od svirepog ubistva direktora i glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista „Dan”, Duška Jovanovića. Propušteno vrijeme od ovog gnusnog zločina, kao i neadekvatan odgovor institucija, ostaju bolna opomena Crnoj Gori da, u cilju demokratizacije našeg društva, ovaj i slični nemili događaji moraju imati suštinski i konačan sudski epilog.

Kao predsjednica Skupštine Crne Gore, apelujem na nadležne institucije – Vrhovno državno tužilaštvo i novog Glavnog specijalnog tužioca, da učine sve kako bi se ovaj neljudski čin što prije rasvijetlio i kako bi bili kažnjeni oni koji su oduzeli život Dušku Jovanoviću.

Jasno je da bez adekvatnog razrješenja ovog slučaja ne može biti ni istinske slobode medija i novinara u Crnoj Gori, pa samim tim neće moći biti ostvaren vidljiv napredak u  uspostavljanju vladavine prava, što je jedan od zahtjeva naših evropskih partnera i naša obaveza i na unutrašnjem i na međunarodnom planu.

Samo suštinskim i odlučnim djelovanjem na polju zaštite i pružanja sigurnosti novinarima i medijima možemo smanjiti napade kojima su oni i danas izloženi. Podsjećam da je Skupština Crne Gore u decembru 2021. godine usvojila izmjene Krivičnog zakonika kojima je propisana jača krivičnopravna zaštita novinara, i to smatram velikim napretkom u regulisanju i poboljšanju njihovog statusa. Vjerujem da su ove izmjene prvi važan korak koji će doprinijeti jačanju bezbjednosti novinara, kao i smanjivanju autocenzure koja se često dešava kao posljedica nesigurnog ambijenta za rad medijskih poslenika.Put do istine u Crnoj Gori nikada nije bio lak, a za slobodnu riječ davalo se mnogo, nekad i život. Nema slobode medija dok se u potpunosti ne razriješe slučajevi napada na novinare i dok se ne procesuiraju svi odgovorni. Bez tih preduslova ni Crna Gora se neće moći dalje izgrađivati kao demokratsko društvo, niti će moći da napravi potrebne iskorake u procesu evropskih integracija.

Cijelo crnogorsko društvo ima obavezu da radi na stvaranju odgovorne i bezbjedne države, u kojoj ćemo se svi osjećati slobodno.“

Izvor: https://www.skupstina.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.