Категорије
СНП

Подршка UNICEF-а за већи обухват имунизације MMR вакцином

Повећање обухвата имунизације, са нагласком на MMR вакцинацију, промоција дојења и ширење иницијативе „Породилишта по мјери беба“, као и израда Стратегије за рани развој дјеце у Црној Гори, приоритетне су активности у којима ће Министарство здравља имати недвосмислену, свеобухватну помоћ и подршку UNICEF-а, оцијењено је на састанку министра здравља Драгослава Шћекића са Сабином Жунић, вршитељком дужности шефа представништва UNICEF-а у Црној Гори.

Упућујући министру Шћекићу честитке на именовању, Жунић је истакла да је UNICEF и у претходном периоду имао веома добру сарадњу са Министарством здравља и да очекује да ће се наставити кроз реализацију заједничких пројеката, с циљем унапређења здравља грађана, са посебним фокусом на најмлађу популацију.

Изражавајући захвалност на честиткама и досадашњој помоћи, министар Шћекић је казао да ће се реализација већ започетих пројеката са UNICEF-ом наставити у пуном капацитету, али истим темпом ће се спроводити и активности када је у питању имунизација дјеце и дојење, као и израда стратешких докумената.

„ Веома је важно да подигнемо свијест грађана на виши ниво и да на бази законских решења, струке и науке, нађемо најбољи пут како би се, прије свега родитељи, ослободили предрасуда и утицаја антивакциналних лобија и схватили немјерљиви значај вакцинације за здравље и живот њихове дјеце. Такође, с обзиром да су педијатри први у здравственом систему који брину о здрављу дјеце и спроводе процес редовне имунизације, неопходно је у првом реду њихов ангажман, како на прави начин родитеље упутили у све предности које дијете има уколико се вакцинише и у том смислу добродошла нам је ваша помоћ и подршка“, казао је министар Шћекић.

Вршитељка дужности шефа представништва UNICEF-а у Црној Гори казала је да се радује наставку пријатељске сарадње с Министарством здравља у корист дјеце и мајки.

„ У периоду пред нама наставићемо интензивно да радимо на заштити дјеце од заразних болести као што су мале богиње, заушке и рубеола. Друго важно подручје у којем настављамо започету успјешну сарадњу је подршка искључивом дојењу дјеце, од савјетовалишта за труднице до порођаја и изласка из породилишта. Радујемо се и почетку развоја прве националне стратегије раног развоја дјеце која ће бити кључна за остваривање здравствене заштите најмлађе дјеце у Црној Гори“ поручила је Сабина Жунић. Састанку су, поред министра Шћекића и в.д. шефа представништва UNICEF-а присуствовали државни секретар у Министарству здравља Владимир Обрадовић, генерална директорица Директората за здравствену заштиту др Слађана Ћорић, као и представници UNICEF-а Ида Фердинанди и Горана Банда.

Izvor: https://www.gov.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.