Категорије
СНП

Izrael spreman da doprinese razvoju zdrastvenog sistema Crne Gore

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić razgovarao je juče sa nerezidentnim ambasadorom Izraela u Crnoj Gori Jahelom Vilanom, i tom prilikom je iskazana spremnost da se kvalitetna saradanja u oblasti zdravstva dvije zemlje i u narednom periodu nastavi, kroz realizaciiju konkretnih aktivnosti, koje će osnažiti crnogorski zdravstveni sistem.

Vilan je poželio ministru Šćekiću uspjeh u radu i naglasio da je Izrael spreman da doprinese razvoju sistema zdravstva u Crnoj Gori.

On je kazao da je potrebno da se utvrde zajednička polja djelovanja između dvije države, ističući da je zdravlje, svakako jedno od njih.

Ambasador je dodao da izraelski zdravstveni sistem, koji je u doba pandemije, kako je naveo, dokazano bio jedan od najboljih, može pomoći crnogorskom zdravstvu, kako kroz stručno usavršavanje naših ljekara, tako i nabavkom medicinske opreme i primjenom savemenih metodologija prilikom operativnih procedura.

Nagalašavajući značaj saradnje sa državom koja ima uređen i stabilan sistem zdravstva, ministar Šćekić je ocijenio da će edukacija crnogorskih ljekara u renomiranim zdravstvenim centrima Izraela podići kvalitet usluga i cjelokupnog sistema, što je, kako je kazao jedan od osnovnih ciljeva Ministarstva zdravlja.

„Pandemija je bila upozorenje za cijeli svijet, pa i za naš zdravstveni sistem, jer smo u takvim vanrednim okolnostima prepoznali određene nedostatke i potrebe sistema. Iz ove situacije pokušaćemo da izvučemo pouke kako bi u budućnosti mogli pravovremeno i na pravi način da reagujemo na moguće zdravstvene izazove. Ono što se iskristalisalo kao neophodno je obnoviti infrastrukturu, kroz rekonstrukciju postojećih i izgradnju predviđenih objekata, zatim zaustavljanje odliva medicinskog kadra, kao i stručno osposobljavanje i edukacija zdravstvenih radnika u segmentima gdje je potrebno, kako bi uz dokazane kadrove postali interesantni i za širi region, ne samo za Crnu Goru. Želimo da angažujemo najbolje doktore, koji bi pružali našim pacijentima najkvalitetnije zdravstvene usluge i istovremeno edukovali naše ljekare“, kazao je Šćekić.

Pored toga, prema njegovim riječima, za unapređenje zdravstvenog sistema veoma je značajno jačanje tehnološko tehničkih kapaciteta, kao i digitalizacija zdravstvenog sistema, kao logistika za uvezivanje svih segmenata u sistemu. U tom smislu, istakao je Šćekić, od velikog značaja biće upravo pomoć i iskustvo Izraela u oblasti zdravstva.

Izvor: https://www.cdm.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.