Категорије
СНП

Akcize na gorivo se smanjuju za dodatnih 10 odsto

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila odluku o umanjenju iznosa akciza za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja, na prijedlog Ministarstva finansija.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je rekao da sa ciljem zaštite životnog standarda, a imajući u vidu zakonske mogućnosti, odnosno mogućnosti smanjenja akciza za 50 odsto na period od tri mjeseca, predlažemo da se umanje akcize za bezolovni benzin i gasnih ulja za još 10 odsto, odnosno za ukupno 50 odsto.

– Odluka će se primjenjivati od 7. juna do 5. jula, odnosno isteka dva obračunska perioda – rekao je Damjanović.

Objasnio je da ukoliko, a po najavama sa berzi će doći do povećanja cijene goriva, gorivo bude poskupljeno za šest centi tada će odlukom od 10 odsto biti neutralisan taj efekat.

– Ukolik bude povećanje niže od šest centi imaćemo pad cijene goriva, a ukoliko bude veće od šest centi imaćemo manji rast imajući u vidu efekte ove olduke – rekao je Damjanović.

Damjanović je naveo da će Ministarstvo finansija danas ili sjutra donijeti pravilnik prema kojem će se vratiti obaveza naplate akciza na gorivo za jahte za rekreaciju.

– Nema nikakve potrebe da gorivo za jahte za rekreaciju bude oslobođeno od akcize. Smatramo da je to elementarno solidarno – naglasio je Damjanović.

Izvor: https://www.pobjeda.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.