Категорије
СНП

Šćekić – Kluge: Male zemlje vežu slični izazovi u zdravstvenim sistemima

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, dočekao je regionalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu, dr Hansa Klugea uoči 8.Samita malih zemalja koji se 2. i 3. juna održava u Bečićima. Prvi čovjek crnogorskog zdravstva i regionalni direktor SZO tokom susreta razgovarali su o značaju predstojećeg Samita za unapređenje zdravstvenih sistema malih zemalja, koje imaju slične izazove uzrokovane, između ostalog, COVID 19 pandemijom.

Poželivši dobrodošlicu dr Klugeu, Šćekić je izrazio zadovoljstvo što je Crna Gora domaćin ovako važnog skupa, koji organizuju Ministarstvo zdravlja i Regionalna kancelarija SZO za Evropu, posebno u okolnostima koje karakterišu kompleksni izazovi, prije svega pandemija COVID 19 i samim tim opterećenost zdravstvenih sistema, što, uz klimatske promjene, zagađenost, konflike, predstavlja ozbiljnu globalnu prijetnju po zdravlje populacije.

“Zato je, kako je naglasio ministar zdravlja, jačanje zdravstvenog sistema finansijski, kadrovski, prostorno i tehnološki u fokusu Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore”, saopšteno je iz Ministarstva.

S obzirom da male zemlje povezuju slični izazovi u zdravstvu, predstojeći skup, kako je kazao ministar Šćekić, doprinijeće iznalaženju zajedničkih rešenja u cilju njihovog prevazilaženja, na putu oporavka i daljeg razvoja zdravstvenih sistema.

Kluge je kazao da je Crna Gora cijenjeni partner SZO, te da mu je drago što uočava napredak koji je postignut u poboljšanju pristupa zdravstvenim uslugama za sve.

“On je naglasio da Crna Gora ima ključnu ulogu u napredovanju zdravstvene agende evropskog regiona, kroz sprovođenje Mape puta za zdravlje i dobrobit na Zapadnom Balkanu, ali i kao aktivna članica Inicijative malih zemlje”, navodi se u saopštenju.

Ministar Šćekić i dr Kluge razgovarali su i o procesu oporavka od COVID 19 pandemije, kao i tome kako SZO može podržati Crnu Goru u narednom periodu.

Takođe, bilo je riječi i o Nacionalnom akcionom planu o zdravstvenoj bezbjednosti, zdravstvenoj politici Crne Gore, kao i pristupu lijekovima i servisima na nivou primarne zdravstvene zaštite u zemlji.

U razgovoru o uticaju rata u Ukrajini na zdravstvo, dr Kluge je istakao podršku, velikodušnost i solidarnost koju Crna Gora pokazuje, naročito odlukom da izbjeglicama iz Ukrajine obezbijedi pristup zdravstvenim uslugama i obrazovanju.

Ministar Šćekić i dr Kluge u četvrtak i petak učestvovaće u Bečićima na Osmoj ministarskoj konferenciji Inicijative malih zemalja SZO, na kojoj će ministri i delegati razgovarati o tome kako da unaprijede održivi turizam u svrhe boljeg zdravlja i oporavka od pandemije COVID 19 u malim zemljama. Sastanku će prisustvovati ministri zdravlja i delegati iz 11 zemalja ove inicijative (Andora, Kipar, Estonija, Island, Letonija, Luksemburg, Malta, Monako, Crna Gora, San Marino, Slovenija).

Izvor:https://www.cdm.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.