Категорије
СНП

Vojinović i Rajnke : Nastavak i inteziviranje saradnje u oblasti obrazovanja

Ministar prosvjete, Miomir Vojinović ugostio je juče ambasadorku Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke i njene saradnike, šeficu Odjeljenja za medije, kulturu i obrazovanje Nikol Galagar i kapetana frigate i atašea za odbranu Metjua Hama, i tom prilikom istakao da su Sjedinjene Američke Države pouzdan partner Crnoj Gori u svim strateškim  ciljevima i aktivnostima koje vode društvenom prosperitetu, posebno imajući u vidu velika ulaganja i doprinos koji SAD pružaju našem obrazovnom sistemu.

Ambasadorka Rajnke čestitala je ministru Vojinoviću imenovanje na funkciju ministra prosvjete,  ističući važnost saradnje dvije države u oblasti obrazovanja.

Ona ke, kako je saopšteno iz Ministarstva, istakla da su SAD u proteklih nekoliko godina izdvojile trinaest miliona dolara kroz program humanitarne pomoći Komande američke vojske u Evropi za 50 projekata usmjerenih na unaprjeđenje obrazovnih i zdravstvenih institucija u Crnoj Gori.

Sagovornici su se složili da je potrebno usaglasiti interese i  prioritete rada Ministarstva prosvjete i Ambasade SAD, kako bi se ovaj vid saradnje unaprijedio i intenzivirao.

U tom kontekstu, ministar Vojinović je predočio da su trenutno najveći izazovi sa kojima se crnogorski obrazovni sistem suočava infrastrukturne prirode, naročito na nivou predškolskog i osnovnog obrazovanja, te naglasio neizmjeran značaj podrške SAD-a na ovom polju.

“Ovi problemi su naročito izraženi na sjeveru Crne Gore, i posebno mi je drago što su Sjedinjene Američke Države identifikovale potrebu obrazovnih institucija u ovom dijelu zemlje i humanitarnu pomoć usmjerile na izgradnju novih i rekonstrukciju starih školskih objekata” , izjavio je Vojinović i poručio da će Ministarstvo imenovati kontakt osobu za buduće projekte, kako bi se ostvarila što produktivnija saradnja sa Ambasadom SAD.

Ministar Vojinović je posebno izrazio zahvalnost na programima  SAD-a koji promovišu građansko obrazovanje, liderstvo, preduzentništvo, programe razmjene i učenja engleskog jezika, navodeći da su pomenuta znanja i vještine našim učenicima prijeko potrebni, te da mogu doprinijeti  značajnom progresu crnogorskog društva.

Izvor: https://www.cdm.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.