Категорије
СНП

Predsjednica Đurović sa regionalnim direktorom NDI-a

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa Robertom Benjaminom, regionalnim direktorom za programe Centralne i Istočne Evrope u okviru Nacionalnog demokratskog instituta (NDI).

Izrazivši zahvalnost na značajnoj podršci koju je NDI pružio i pruža Skupštini, i to najprije u aktivnostima posvećenim jačanju zakonodavne i nadzorne uloge parlamenta, kao i u dijelu saradnje sa političkim partijama i civilnim sektorom, te dodatno snaženju skupštinske službe, predsjednica Đurović je izrazila očekivanje da će sadržajna i značajna saradnja dva subjekta biti nastavljena i u narednom periodu. Tome će svakako, kako je ocijenila, u velikoj mjeri doprinijeti ponovno otvaranje Kancelarije NDI-a u Crnoj Gori.

Ona je, uz osvrt da su sugestije NDI tokom izrade važećeg Poslovnika Skupštine (donešenog 2006. godine), značile i uvođenje novih i jačanje do tada postojećih nadzornih mehanizama, ocijenila da aktuelne prilike, kao i protok vremena iziskuju promjene i u ovom segmentu, te ukazala na neophodnost i važnost usvajanja zakona o Skupštini i Vladi, kao važnih elemenata unaprjeđenja društveno-političkih procesa u Crnoj Gori.

U tom smislu predsjednica je precizirala da dosadašnji rad radne grupe, koja je radila na Zakonu o Skupštini, nije dao konkretnije rezultate, pa je, kako je ocijenila, u najskorije vrijeme neophodno formirati novu, u čijem radu bi ekspertska pomoć NDI bila od velikog značaja.

Upoznajući sagovornike sa prioritetima tokom svog mandata, predsjednica je istakla da vladavina prava zauzima ključnu ulogu u reformskim procesima, ali i naglasila da je prioritet izbor čelnih ljudi u pravosudnom sistemu, što iziskuje političku odgovornost svih političkih subjekata, sa ciljem da budu odblokirani procesi koji su duži vremenski period bili u procesu stagnacije, te ostvaren ključni strateški cilj, pristupanje Evropskoj uniji.

„Ovo je momenat kada smatramo da imamo dovoljno kapaciteta i volje, da kroz saradnju i postizanje kompromisa, dođemo do kvalitetnih rješenja u procesima koji od nas to traže i stoje pred nama“, kazala je predsjednica Đurović.

Ističući da NDI i crnogorski parlament ostvaruju dugogodišnju kvalitetnu i sadržajnu saradnju, direktor za programe Centralne i Istočne Evrope u okviru Nacionalnog demokratskog instituta Robert Benjamin je naglasio da organizacija na čijem je čelu prepoznaje parlament kao krucijalno važan segment demokratskih procesa, te u tom kontekstu najavio da će Institut i u narednom periodu nastojati da pruži Skupštini Crne Gore direktnu stručnu pomoć, ali i ponudi komparativno iskustvo koje bi obezbijedilo napredak u važnim segmentima daljeg poboljšanja zakonodavne i nadzorne uloge najvišeg predstavničkog doma, kao i podizanja nivoa transparetnosti u radu.

Direktor Benjamin je ukazao na važnost obezbjeđivanja kontinuiteta u saradnji na nivou parlamenata, generalnih sekretara, kao i skupštinskih službi, te u tom kontekstu podsjetio da NDI posebno podržava regionalne aktivnosti unaprjeđenja partnerstva i razmjene uporednih iskustava koje su u značajnoj mjeri poslužile parlamentima za prevazilaženje sličnih izazova kada su u pitanju organizacija i rad zakonodavne vlasti.

Sastanku su prisustvovali Kris Karber (Chris Karber), zamjenik ambasadorke SAD Džudi Rajzing Rajnke, Sara Kreč (Sarah Krech), politička savjetnica u Ambasadi SAD, kao i Slavica Biljarska i Maka Mešveliani (Maka Meshveliani), predstavnice programa NDI-ja u Crnoj Gori.

Izvor: https://www.skupstina.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.