Категорије
СНП

Јоковић: Обезбиједићемо довољно хране из Србије

Криза на тржишту пољопривредних производа и енергената може потрајати и домаћи пољопривредници морају више да производе уз већу подршку државе

Црна Гора је увозно зависна када је ријеч о пољопривредним производима и тражиће од владе Србије да се у наредних шест мјесеци обезбиједи набавка основних намирница како би се избјегле евентуалне несташице на тржишту, рекао је потпредсједник црногорске владе и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Владимир Јоковић.

„Увозимо робу из Србије у вриједности од скоро пола милијарде еура и знам да у тој сусједној земљи постоји воља да се Црној Гори резервишу основни прехрамбени производи за наредни период од шест мјесеци“, рекао је Јоковић за Радио Црне Горе.

Према његовим ријечима, то ће бити и једна од тема разговора премијера владе Црне Горе Дритана Абазовића и предсједника Србије током предстојећег сусрета.

У Влади разматрају и могућност поновног формирања робних резерви, каже Јоковић.

„Требало би формирати државне робне резерве уз претходно урађену стручну анализу с циљем да наша држава обезбеди резерве основних намирница за барем три месеца“, каже Јоковић.

Криза на тржишту пољопривредних производа и енергената може потрајати и домаћи пољопривредници морају више да производе уз већу подршку државе.

„Наредне године треба издвојити што више новца за пољопривреду како би значајно повећали субвенције и омогућили да пољопривредници произведу још више хране. Анализе и биланси показују да довољно имамо само домаће лубенице и у једном моменту младог кромпира“, рекао је Јоковић.

Туристичка сезона креће и по свим најавама биће успјешна, каже потпредседник Јоковић и указује да је и то шанса за пласман домаћих пољопривредних производа.

Izvor: https://www.dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.