Категорије
СНП

Joković: Otvoreni Balkan korak dalje na putu ka EU; Medoks: Za Ujedinjeno Kraljevstvo važno da budete posvećeni jačanju evroatlantskog jedinstva

Potpredjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković sastao se sa britanskom ambasadorkom Karen Medoks. Joković je istakao da Otvoreni Balkan za Crnu Goru je korak dalje na putu ka punopravnom članstvu u EU,. Ambasadorka Medoks je kazala da je za Ujedinjeno Kraljevstvo važno da Crna Gora bude posvećena daljem jačanju evroatlantskog jedinstva.

Joković je upoznao britansku ambasadorku sa sprovedenim i razvojnim aktivnostima na polju poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i sa planovima ovog ministarstva u narednom periodu sa ciljem podizanja kvaliteta života građana Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV), uz čestitke ministru na imenovanju, ambasadorka Medoks je istakla spremnost Ujedinjenog Kraljevstva da unaprijedi saradnju i pruži podršku Crnoj Gori na njenom evropskom putu. Ambasadorka Medoks je ocijenila da dvije države imaju tradicionalno dobre odnose, koji se temelje na savezništvu i sadržajnoj bilateralnoj saradnji.

Joković je predočio punu posvećenost i opredeljenje Vlade Crne Gore evropskom putu, istakavši da će u narednom periodu imperativ biti uspostavljanje vladavine prava, demokratizacija društava i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Joković je, kako se navodi, posebno ukazao na značaj ekonomske diplomatije i privlačenja stranih investicija i regionalne saradnje, posebno nakon kovid pandemije i suočavanja sa krizom izazvanom ratom u Ukrajini, naglasivši da u tom kontekstu, Ujedinjeno Kraljevstvo može biti važan partner Crnoj Gori.

U pravcu posvećenosti regionalnim integracijama, Joković je istakao podršku ideji pristupanja inicijativi Open Balkan, ocijenivši da Crna Gora može dati značajan doprinos stabilizaciji u regionu.

„Otvoreni Balkan za Crnu Goru je korak dalje na putu ka punopravnom članstvu u EU, u potpunosti kompatibilan sa procesom pristupanja država Zapadnog Balkana Evropskoj Uniji. Crna Gora može dati dodatni doprinos daljem integrisanju i spajanju zemalja regiona. Otvoreno tržište, slobodan protok robe, ljudi i kapitala, saradnja i eliminisanje svih prepreka nam ukazuje da je interes da što prije pristupimo Otvorenom Balkanu, posebno iz ugla preduzetnišva i daljeg poboljšanja ekonomske perspektive Crne Gore“ ocijenio je ministar Joković.

Ambasadorka Medoks je pozdravila entuzijazam nove Vlade, i istakla uvjerenje da, uzimajući u obzir pluralizam mišljenja povodom regionalne inicijative, Crna Gora odluku o pristupanja treba donijeti samostalno, ocijenivši da je za Ujedinjeno Kraljevstvo važno da Crna Gora bude posvećena daljem jačanju evroatlantskog jedinstva i savezništva.

Govoreći o bilateralnoj saradnji na polju poljoprivrede, ambasadorka Medoks je pozdravila predlog o izvozu crnogorskog vina u Ujedinjeno Kraljevstvo.

“Istaknuto je zajedničko opredeljenje za potpisivanjem bilateralnog trgovinskog sporazuma, kako bi mogli da trgujemo pod istim uslovima kao kada je Ujedinjeno Kraljevstvo bilo dio EU.
Takođe, sagovornici su razgovarali o zatečenim problemima i mogućnostima zakonskih unapređenja u oblastima šumarstva i vodoprivrede, sa posebnim fokusom na zaštitu životne sredine i održivo upravljanje resursima”, navodi se u saopštenju.

„Pred nama je da rješavamo sve probleme, nemamo čarobni štapić ali imamo čeličnu volju da se suočimo sa svim zatečenim i nastalim problemima i učinimo da poljoprivreda u Crnoj Gori dostigne zadovoljavajući nivo“ , istakao je PPV i resorni ministar.

Iskazana je, dodaju, otvorenost za jačanje saradnje sa resornim ministarstvom u UK.

Tokom sastanka potvrđena je obostrana spremnost da se u narednom periodu saradnja između Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore još više ojača i unaprijedi, kroz poslovnu saradnju, trgovinu i promociju.

Izvor: https://www.cdm.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares