Категорије
СНП

Strateški okvir saradnje u julu, ubrzati razvoj Crne Gore

Ministar finansija Aleksandar Damjanović razgovarao je sa rezidentnim koordinatorom sistema Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori, Piterom Lundbergom o produbljivanju partnerstva za ulaganje u razvoj Crne Gore. Sagovornici su se saglasili da će ubrzano raditi na jačanju koordinacije strateških partnera – Crne Gore i predstavnika međunarodne zajednice u državi.

Damjanović je, kako su saopštili, naglasio da će se pospješiti međuresorska saradnja unutar Vlade i strateških partnera, kroz okvir koji zajednički bude definisan za petogodišnji period.

Lundberg je zahvalio na konstruktivnoj i produktivnoj saradnji sa Ministarstvom finansija.

On je istakao da će rezultati analize javnih finansija s aspekta Agende održivog razvoja i uparivanje podataka sa rezultatima i indikatorima Ciljeva održivog ravoja, pomoći razumijevanju efikasnosti i efektivnosti javne potrošnje.

“Time će se pomoći da se identifikuju oblasti produktivne potrošnje, kao i one u kojima javna sredstva ne daju očekivane rezultate. Analiza će predstavljati snažan alat za analizu javnih finansija u narednih osam godina – do 2030), do kada je predviđeno sprovođenje globalne Agende održivog razvoja”, konstatovano je na sastanku.

Pozdravljeni su napori Crne Gore i Ujedinjenih nacija da se finalizuje strateški Programski okvir saradnje UNSDCF 2023 – 2027. godine, koji će biti predstavljen i usvojen u drugoj polovini jula.

“Ministarstvo finansija je spremno za brojne aktivnosti, a veoma je bitna snažna podrška sistema UN. Potpisivanje strateškog dokumenta slijedi za mjesec, čime će se preći sa riječi na djela. Period 2023 – 2027. godine je ključan za razvoj i pozicioniranje Crne Gore, uz ispunjavanje obaveza i ciljeva i pristupanje EU porodici”, naglasio je Damjanović.

Iz Ministarstva finansija navode da petogodišnji Okvir saradnje definiše strateške prioritete na kojima će Crna Gora i UN zajedno raditi, a odnosi se na inkluzivan ekonomski razvoj i održivost životne sredine, razvoj ljudskog kapitala, smanjenje ranjivosti i socijalnu inkluziju, društvenu koheziju, upravljanje usmjereno na ljude, vladavinu prava i ljudska prava.

Damjanović je pohvalio inicijativu sistema UN za osnivanje novog zajedničkog fonda za Crnu Goru, za koji vjeruje da će pomoći državi u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja.

Izvor: https://www.cdm.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.