Категорије
СНП

Paunović za BORBU: Svi koji inicijativu Otvoreni Balkan nazivaju „velika Srbija“ i „lažni Šengen“ nemaju želju za uspjehom zemalja Balkana!

Autorski tekst za BORBU: Milosava Paunović, poslanica Socijalističke narodne partije

Svako ko ne shvata inicijativu Otvoreni Balkan na način (po definiciji) da je to ekonomska zona koju uspostavljaju zemlje u regionu Balkana, sa ciljem povećanja trgovine i saradnje i poboljšanja međusobnih bilateralnih odnosa, već na način da je isti „velika Srbija“, „lažni Šengen“, „ruska podvala“ itd, nemaju želju i iskrenu namjeru integracija zemalja Balkana.

To su uglavnom političke strukture, koje svoje programe i djelovanje upravo zasnivaju na podjelama i produbljavanju političkih, vjerskih, etničkih i vakih drugih razlika među građanima, kako bi što duže opstajali i trajali na političkoj sceni, jer su uglavnom to teme kojim mogu da se bave-ne radeći pritom ništa korisno i konkretno.

Argumenti koji kvalifikuju Otvoreni Balkan kao stvaranje„Srpskog sveta“, samom činjenicom da je dio ove inicijative i Albanija postaju neozbiljni i besmisleni.

Posle turbulentnih vremena koje su preživjele države Balkana, naročito one iz bivše SFRJ-svaki vid saradnje je dobrodošao. Ovakav vid ekonomskih integracija stvorio bi veliko zajedničko tržište, na kojem bi se nesmetano vršio promet i razmjena roba i usluga, pomoglo domaćim provrednicima da na većem tržištu plasiraju svoje proizvode i da se zaštite od nelojalne konkurencije, kao i pripreme svoje poslovanje za evropsko tržište. Onoga trenutka kada se desi ulazak Crne Gore u EU a svi težimo tome i aspiranti smo za članstvo u EU tržišna utakmica na evropskom tržištu će za naše privrednike i proizvođače biti znatno lakša.

Takođe bi se ulaskom u Otvoreni Balkan poboljšao i ustabilio razvoj regije. Smatram da bi i međusobni politički odnosi bili mnogo bolji a na kraju i bezbjedonosni odnosi, jer bolji ekonomski položaj i bolja saradnja na tom planu stavlja u drugi plan sva neslaganja i konfrotacije koje prate ovo područje dugi niz godina.

Svaka inicijativa koja vodi uklanjanju barijera i integracijama a ne izolaciji Crne Gore ne smije da zaobiđe našu državu. Svako ko želi da ostanemo van ovih tokova i ko se plaši gubitka nacionalnog identiteta ili još gore hegemonije neke od država koje su prihvatile Otvoreni Balkan, samo pokazuje sopstvenu nesigurnost i nespremnost za bilo kakve integracije, a naročito da su nespremni napraviti prvi korak ka ulasku u EU. Upravo iz razloga straha i nesigurnosti određene političke strukture nepotrebno „dižu prašinu“ oko ovog prostog i jednostavnog pitanja. U svakom slučaju odgovor Crne Gore na svaku korisnu integraciju treba biti pozitivan a naročito na inicijativu Otvoreni Balkan.

Inicijativa Otvoreni Balkan bi svakako za Crnu Goru značila prvi korak ka EU. Dakle svako onaj ko ne želi ili se plaši napraviti ovaj prvi korak, ne može biti vodič ni za sve sledeće korake Crne Gore ka evropskim i evroatlanskim integracijama. Otvoreni Balkan-otvorena Crna Gora!

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.