Категорије
СНП

Šćekić-Veber: Značajan potencijal za saradnju zdravstvenih sistema

Saradnja zdravstvenih sistema Crne Gore i Njemačke koja je intenzivirana tokom kovid pandemje pruža dobru agendu za budućnost, zaključeno je tokom sastanka ministra zdravlja Dragoslava Šćekića i ambasadora Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori, Roberta Vebera.

Šćekić je zahvalio njemačkom ambasadoru na izdašnoj pomoći koju je Vlada Njemačke uputila Crnoj Gori kako u materijalnom smislu, ali i ekspetizi i stručnim savjetima medicinskih profesionalaca iz pomenutih ustanova. 

“Ova saradnja pogodno je tle za unapređenje u svim oblastima koje mogu imati za cilj zaštitu zdravlja kako crnogorskih građana tako i turista i svih onih koji posjećuju Crnu Goru“ poručio je ministar posebno naglašavajući angažovanost i značajnu ulogu Vebera.

On je upoznao njemačkog diplomatu sa prioritetnim aktivnostima kojim ministarstvo planira da se posveti u narednom periodu sa posebnim fokusom na jačanje javnog zdravstva te kreiranju politika koja će se baviti preventivom, posvećenom kadrovskom i infrastrukturnom jačanju ustanova koje su, kako je kazao, zapuštene višedecenijskom nebrigom i nemarom.

„Iako mala država, veoma smo riješeni da pratimo globalni medicinski napredak i kroz pomoć razvijenih zemalja, svjetsku medicinu dovedemo kod nas kroz edukaciju medicinskog kadra, ali i osavremenjavanjem opreme te samim tim i dijagnostike i liječenja“, poručio je ministar.

Veber je kazao da Crna Gora, kao zemlja koja teži pristupanju Evropskoj Uniji i dijeli vrijednosti evropske zajednice, u Njemačkoj ima pouzdanog partnera za nastavka projekata u oblasti zdravlja, ali i za njihovo unapređenje, posebno u onim oblastima gdje je prepoznata kao lider u regionu.

,,Raduje me posvećenost koju pokazujete. Kovid pandemija jeste intenzivirala saradnju u pojedinim oblastima. Ipak, kako i u drugim, zaustavila je važne projekte i u oblasti medicine kojima u nastavku svi moramo biti podjednako zaokupljeni. U tom smislu Njemačka pruža ruku saradnje za sve ono gdje možemo imati partnerski odnos, a zdravlje građana svima nam mora biti u vrhu prioriteta“ poručio je Veber.

Izvor: https://www.portalanalitika.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.