Категорије
СНП

Šćekić i Popa: Snažna podrška resoru zdravstva za ispunjavanje mjerila iz poglavlja 28

Ministarstvo zdravlja intenziviraće aktivnosti na ispunjavanju mjerila iz poglavlja 28. u pregovorima Crne Gore sa Evropskom unijom, a delegacija EU u Podgorici daće punu podršku i pomoć na tom putu, poručeno je sa sastanka ministra zdravlja Dragoslava Šćekića i ambasadorke EU u Crnoj Gori Kristine Oane Pope.

“Sagovornici su saglasni o značaju zdravstvenog sistema za svaku zemlju pojedinačno, ali kada se radi o zemljama kandidatima za pristupanje EU gdje postoji posebno poglavlje koje je posvećeno zdravstvu, ono postaje još važnije”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Šćekić se zahvalio ambasadorki na kako je kazao ”izdašnoj pomoći koju je Evrpska unija uputila Crnoj Gori tokom prethodnog COVID perioda kako u finansijskom, ali i operativnom smislu prilikom nabavke opreme, vakcina, testova, kao i svih onih segmenata koji su pratili turbulentan, krizni period”.

Izraz zahvalnosti upućen je i zbog sredstava koja su opredijeljena za izgradnju Klinike za infektivne bolesti i dermatovenerologiju, te Operativnog centra za javnozdravstvene krizne situacije.

” Ministarstvo intenzivno radi na pripremi neophodnih procedura kako bi se počelo sa gradnjom ovih ustanova. Posebno žalim što je propuštena prilika da se to uradi u prethodnom periodu pa ćemo sada zbog globalne inflacije biti prinuđeni da izdvojimo dodatna sredstva za realizaciju ovih projekta. Vjerujem da će Vlada Crne Gore naći načina za finansiranje nedostajućeg dijela, ali očekujemo pomoć i od EU ” poručio je Šćekić.

On je dodao i da će resor na čijem je čelu dati sve od sebe da u najkraćem roku ispunimo obaveze koje imamo u okviru poglavlja vezanih za zdravstvo a nisu realizovane iz različitih razloga kako bi sve bilo spremno za Izvještaj Evropske komicije.

“Jačanje javnog zdravstva kroz infrastrukturne projekte,poboljšanje uslova za rad medicinskih radnika, unapređenje regulative, jačanje preventivnih programa sa pacijentom i brizi o njegovom zdravlju u centru sistema– prioriteti su Ministarstva zdravlja za naredni period sa kojima je ministar Šćekić upoznao šeficu delegacije EU u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Popa je kazala da jako cijeni sveobuhvatan pristup izazovima sa kojima se suočava zdravstveni sistem i izrazila spremnost za podršku u segmentima gdje je evropsko zdravstvo i zakonodavstvo superiorinije, posebno kroz ukazivanje na usklađenost sa praksama koje će Evropske komisija cijeniti u Izvještaju koji će ove godine, kako je saopštila, biti predstavljen u oktobru.

”Tu smo da strateški podržimo projekte koji su od velike važnosti za crnogorski zdravstveni sistem. Takođe, tu smo i da ukažemo i pružimo pomoć u ispunjavanju mjerila iz poglavlja 28, koji posebno potenciraju prekograničnu zaštitu pacijenata, ali i borbu protiv upotrebe duvanskih proizvoda. Ove stvari su potrebne da se približite ispunjavanju mjerila i da prosto ovo poglavlje bude spremno za zatvaranje kada za to dođe vrijeme” poručila je ambasadorka EU .

Popa je ukazala na preporuke iz prošlogodišnjeg Izvještaja i zrazila spremnost EU da podrži strukturne reforme u zdravstvenom sistemu, na osnovu kredibilne i dobro definisane Strategije razvoja zdravstva.

Izvor: https://www.cdm.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.