Категорије
СНП

Vojinović: Mladim generacijama ponuditi snažnu viziju budućnosti obrazovanja

Delegacija Vlade Crne Gore, koju predvodi ministar prosvjete Miomir Vojinović prisustvovala je ministarskom Pred-samitu o transformativnom obrazovanju, koji se od 28-30. juna 2022. godine održao u Parizu.

delegacija

Poziv za učešće na Pred-samitu upućen je ministrima širom svijeta, sa ciljem zajedničkog razumijevanja ključnih elemenata transformacije obrazovanja. Samit pruža jedinstvenu  priliku da se mobiliše javna i politička posvećenost novom putu za obrazovanje, kao i da se razmijene iskustva, diskutuje o problemima i mogućnostima na polju obrazovanja.Ovaj događaj je ključna prekretnica na putu ka Samitu koji će biti održan u Njujorku, 19. septembra 2022. godine, na nivou šefova država.

pred-samit

Ministar Vojinović je u svom izlaganju istakao da je obrazovanje pokretač globalnih transformacija ka pravičnijim, inkluzivnijim, zelenijim i digitalnijim društvima, te da mladim generacijama treba ponuditi snažnu viziju budućnosti obrazovanja, izgrađenu na osnovnim vrijednostima demokratije, ljudskih prava i vladavine prava.

izlaganje

Nacionalne konsultacije su, prema riječima ministra Vojinovića, pokazale da je potrebno razmišljati o sveobuhvatnoj strategiji iz koje će se definisati pravci razvoja prema nivoima obrazovanja, kao i da inovacije i transformacija treba da počnu od promjene kurikuluma koji  će biti integrisan, primjenjiv, fleksibilan, usaglašen za zahtjevima savremenog doba i tržišta rada.

„Važno je da nastava bude zanimljiva, interaktivna, primjenjiva, izborna, istraživačka, praktična i iskustvena, kao i da se jačaju kompetencije nastavnika za rad, komunikaciju i ophođenje s učenicima”, istakao je ministar Vojinović, dodajući da je potrebno povećati ulaganja u školsku infrastrukturu, arhitektonsku i informatičku opremu kako bi se odgovorilo na glavne izazove i promovisao stimulativan i bezbjedan školski ambijent.

 Ministar Vojinović je iskazao potrebu revidiranja programa obuke nastavnika, u cilju  efikasnijeg usklađivanja sa reformama obrazovanja kao i neophodnu interakciju između učenika, nastavnika i roditelja, vezu između  nastavnog plana i programa sa tržištem rada.

U kontekstu realizacije kvalitetne  transformacije obrazovanja, ministar je apostrofirao potrebu većih javnih ulaganja, koja su trenutno u Crnoj Gori  relativno niska u poređenju sa drugim zemljama i  iznose 7,9%, te je  potrebno  uložiti napore da se obezbijedi dugoročno, povećano i održivo finansiranje obrazovanja.

Kao primjer unapređenja obrazovnog sistema u Crnoj Gori, ministar je naveo Strategiju za digitalizaciju obrazovnog sistema 2022-2027 koja je harmonizovana sa Digitalnim obrazovnim akcionim planom 2021-2027, a koja, u saradnji između EU i zemalja Zapadnog Balkana, treba da se sprovodi kao prioritet, u sinergiji sa ostalim aktivnostima Berlinskog procesa povezanih sa digitalizacijom, kao što su Agenda povezanosti i Zajedničko regionalno tržište.

„Održavanje Globalnog samita i nacionalne konsultacije koje smo sproveli u Crnoj Gori u cilju pripreme za Samit, bile su idealna prilika da dodatno obogatimo naša saznanja i čujemo glas svih ključnih učesnika obrazovnog procesa, i to najprije djece, mladih i nastavnika“, zaključio je ministar Vojinović.

Izvor: https://www.gov.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.