Категорије
СНП

Vojinović sa Becker: Neprihvatljivo da razvoj i perspektiva djece zavise od sposobnosti porodice da plaćaju obrazovanje

Na marginama Pred-Samita o transformaciji obrazovanja, ministar prosvjete Miomir Vojinović sastao se sa direktoricom za zastupanje dječjih prava Humar Rights Watch-a, Jo Becker. 

“Becker je predstavila ministru Vojinoviću inicijativu za proširenje aktuelnog međunarodnog pravnog okvira koji se odnosi na pravo na obrazovanje, a koji eksplicitno ne garantuje pravo na besplatno predškolsko vaspitanje i obrazovanje i srednje obrazovanje”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Istakla je zabrinjavajuću činjenicu da je samo 50 odsto djece širom svijeta upisano u vrtić ili završilo srednju školu, što ukazuje na neprihvatljiv podatak da razvoj i perspektiva djece zavise od sposobnosti njihovih porodica da plaćaju obrazovanje.

“Takođe, gospođa gospođa Becker je predočila je ministru da je pandemija Kovid-19 samo dodatno ukazala na hitnost ovog pitanja i podsjetila da su se kroz Ciljeve održivog razvoja, vlade posvetile misiji da se do 2030. godine svoj djeci obezbijedi pristup kvalitetnom predškolskom vaspitanju i obrazovanju i besplatnom, pravičnom i kvalitetnom srednjem obrazovanju. Human Rights Watch podržava da se kroz novi, opcioni protokol Konvenciji o pravima djeteta eksplicitno zagarantuje pravo na besplatno srednje obrazovanje i barem jedna godina besplatnog, obaveznog preškolskog vaspitanja i obrazovanja”, dodaje se u saopštenju.

Ministar Vojinović se zahvalio gospođi Becker što je na direktan način predstavila predmetnu inicijativu i podvukao da se je u potpunosti saglasan da bi se uspostavljanjem i ispunjavanjem ovog prava postigla korist kako za djecu tako i za društvo u cjelini. Ministar je istakao da se za realizaciju ovakve inicijative i prava treba uključiti širi krug zainteresovanih strana, počev od kompletne vlade i ostavio prostor za buduću saradnju.

“Pored toga, ministar je poručio da će uskoro biti finalizovana i objavljena Sveobuhvatna analiza sektora obrazovanja, koju Ministarstvo prosvjete sprovodi sa kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori, koja pored ostalog, pruža uvid u troškove i finansiranje obrazovanja, pa može poslužiti kao polazište za dalje planiranje aktivnosti koje bi doprinijele poboljšanju situacije kada su u pitanju prava djece u Crnoj Gori2, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: https://www.cdm.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.