Категорије
СНП

Kovač: Temeljni ugovor potpisati što prije, zbog njega Vlada neće pasti

Govoreći o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Kovač napominje da je došlo do određenog revidiranja dokumenta u normativnom dijelu, kao i u preambuli Ugovora

Ministar pravde Marko Kovač za Euronews Srbija kaže da smatra kako je neophodno da Temeljni ugovor sa SPC bude potpisan što prije. Napominje da dosadašnji ugovori sklopljeni sa vjerskim zajednicama u Crnoj Gori ne predstavljaju njihovo privilegovanje na bilo koji način.

– Ovim putem informišemo i da su pregovori sa Srpskom pravoslavnom crkvom započeti još 2012. godine, zbog čega smatramo neophodnim da Temeljni ugovor bude potpisan u što kraćem vremenskom roku, napominje on.

Govoreći o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Kovač napominje da je došlo do određenog revidiranja dokumenta u normativnom dijelu, kao i u preambuli Ugovora.

– Ove izmjene suštinski ne mijenjaju svrhu samog Ugovora, ali u potpunosti usklađuju nacrt teksta Ugovora sa pravnim poretkom Crne Gor“, navodi Kovač.

Na pitanje Euronews Srbija da li bi potpisivanje Temeljnog ugvoora sa SPC mogao da ugrozi opstanak Vlade, Kovač odbacuje takvu mogućnost.

– Naprotiv, vjerujemo da će upravo taj čin dovesti do višeg nivoa demokratije u državi koja uvažava identitet svakog ljudskog bića i pravo na slobodu veroispovijesti, koje je zagarantovano međunarodnim pravom i ustavima svih liberalno-demokratskih država, pa tako i Ustavom Crne Gore, zaključuje on.

Kovač napominje da su svi ugovori nastali kao logičan slijed prepoznatih potreba, odgovornog partnerskog odnosa i pristupa.

– Ministarstvo pravde je odlučno da vodi dijalog sa svim zainteresovanim vjerskim zajednicama koje su upisane u Jedinstvenu evidenciju vjerskih zajednica shodno Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenju o pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori, napominje Kovač u pisanoj izjavi.

Kako navodi, sklapanjem potencijalnog Ugovora i sprovođenjem već potpisanih ugovora između države i vjerskih zajednica, Ministarstvo pravde ima namjeru da obezbijedi dostizanje prava i sloboda svim vjerskim zajednicama koje su garantovane Ustavom Crne Gore i Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

Dodaje i da je Ministarstvo pravde na čijem je čelu odlučno kroz Direktorat za saradnju sa vjerskim zajednicama u skladu sa svojim nadležnostima nastavi da baštini i jača međuvjerski sklad, te da poštuje sve vjerske zajednice, nezavisno od političke ili bilo koje druge pripadnosti.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore na sjednici u petak, 7. jula glasaće o predloženom Temeljnom ugovoru sa SPC, najavio je potpredsjednik Vlade Vladimir Joković. Ta najava izazvala je oštre reakcije čak i među ministrima. Ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić rekao je da Vlada mora da se vrati na evropski put, ili će morati na nove izbore. Grupa građana Cetinja prijeti blokadom saobraćaja ako vlada Crne Gore potpiše Temeljni ugovor sa SPC.

Izvor: https://www.dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.