Категорије
СНП

Vojinović sa Gašparikovom: UNDP spreman da podrži Ministarstvo u uvođenju dodatnih elektronskih servisa

Juče se u prostorijama Ministarstva prosvjete, ministar prosvjete Miomir Vojinović susreo sa stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori Danielom Gašparikovom, sa kojom je razgovarao o saradnji između Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) sa Ministarstvom prosvjete na polju obrazovanja. Sastanku je prisustvovao i Marko Vukašinović, načelnik Direkcije za programiranje i implementaciju EU fondova i Tomica Paović, šef programa za dobro upravljanje u UNDP.

“Ministar Vojinović je nakon riječi dobrodošlice gospođi Gašparikovoj, kazao da su svi napori UNDP-a na unapređenju sistema obrazovanja, dovoljna preporuka za nastavak saradnje, koju su sagovornici ocijenili odličnom”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Gašparikova je u oblasti obrazovanja istakla važnost koordinacije između Ministarstva prosvjete i programskih inicijativa koje UNDP implementira u zemlji.

“Podsjetila je da je UNDP već podržao kreiranje e-usluga za upis u vrtiće, osnovne škole i državni Univerzitet, čime je upisna procedura značajno olakšana, dodajući da je u planu i uvođenje novih elektronskih servisa za upis na privatne fakuktete, u studentske domove kao i elektronski upis za private vrtiće. UNDP je, kako je istakla Gašparikova, spreman da podrži Ministarstvo i u uvođenju dodatnih elektronskih servisa”, dodaje se u saopštenju.

Govoreći o aktuelnim projektima koji su u fokusu rada Ministarstva prosvjete, ministar Vojinović je istakao eko-škole, napominjući da Crna Gora kao ekološka država ima obavezu da se tome posebno posveti.

S tim u vezi, Vukašinović, načelnik Direkcije za programiranje i implementaciju EU fondova, je rekao da je projekat eko-škola u dobroj poziciji, da su predavači prošli predviđene obuke i da se nastavlja sa implementacijom projekta, za koji je i UNDP veoma zainteresovan da nastavi da pruža podršku.

“Vojinović je naglasio da stručna podrška međunarodnih partnera kao što je UNDP, na našem evropskom putu i u ispunjavanju Agende 2030, mnogo znači”, piše u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi i o prioritetima Ministarstva prosvjete sa ministrom Vojinovićem na čelu u narednom periodu u sektoru obrazovanja. Ministar Vojinović je ponovio da je će u ovom mandatu, obzirom na nadležnost Ministarstva, sistemu obrazovanja biti posvećena veća pažnja, kroz nastavak rada na ključnim zakonima i programu za sistem obrazovanja.

Ministar je upoznao Gašparikovu sa prioritetima rada Ministarstva, među kojima je i poboljšanje statusa prosvjetnih radnika, dodajući da će se na pronalaženju rješenja za to raditi sa strukovnim Sindikatom prosvjete.

Takođe, dodao je da je u foksu Ministarstva i dualno obrazovanje i unapređenje tog započetog projekta.

“Dodatno, sagovornici su razmijenili mišljenja i o većem učešću djevojčica i žena u profesijama u oblasti “STEM” – nauka, tehnologjia, inženjerstvo i matematika, dok je Gašparikova ponudila podršku u reformama koje se tiču ovih oblasti”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: https://www.cdm.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.