Категорије
СНП

Srednje vjerske škole mogu se finansirati iz budžeta Crne Gore

Vjerska škola koja je licencirana, odnosno akreditovana kao obrazovna ustanova, ima pravo na finansiranje iz državnog budžeta, srazmjerno broju učenika, u skladu sa Zakonom, saopštili su iz Ministarstva prosvjete

„Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta 42. Vlade Crne Gore, potpisalo je dozvole za rad dvijema privatnim vjerskim srednjima školama u Podgorici ( 18. aprila) i Nikšiću (14. aprila), što je i objavljeno u Službenom listu 28. aprila ove godine“, podsjetili su iz resora Miomira Vojinovića.

Napominju da su Ministarstvu osnivači dostavili odluku da ćeGimnazija „Sveti Sava“ iz Podgorice i Gimnazija „Mitropolit hadži Sava Kosanović“ iz Nikšića realizovati javno važeći program opšte gimnazije, koji je, kako kažu, još ranije donijelo Ministarstvo prosvjete na predlog Nacionalnog savjeta za obrazovanje, u skladu sa članom 22 Opšteg zakona o obrazovanju. 

„To znači da nije bilo potrebno ponovo sprovesti postupak utvrđivanja javne važnosti programa, jer se po istom programu organizuje nastava u svim Javnim ustanovama Gimnazije u Crnoj Gori. Prema Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, član 54, „vjerska zajednica može da osniva vjerske škole svih nivoa obrazovanja, osim osnovne škole“, koja je po zakonu obavezna“, objasnili su iz Ministarstva prosvjete.

Dodaju da je prema ranijim najavama, školska godina i u te dvije ustanove trebala početi u septembru, međutim, napominju da Ministarstvo prosvjete nema ingerencije nad upisom u privatne školske ustanove.

„Srednje vjerske škole koje izvode javno važeće obrazovne programe, u ovom slučaju gimnazijski, mogu se finansirati iz budžeta Crne Gore. Vjerska škola koja je licencirana, odnosno akreditovana kao obrazovna ustanova, ima pravo na finansiranje iz državnog budžeta, srazmjerno broju učenika, u skladu sa Zakonom“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: https://www.portalanalitika.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.