Категорије
СНП

DAMJANOVIĆ: Ukupna vrijednost zaplijenjenih cigareta 60 miliona, država može zaraditi do 20

Ukupna vrijednost oduzetih cigareta iz Slobodne zone Luke Bar je 60 miliona eura ili 150.000 paketa koji su izmješteni na sigurnu lokaciju da bi se zaustavila dugogodišnja pljačka, saopštio je aktuelni ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Podsjetio je da je odmah nakon sprovedene akcije kazao da su cigarete oduzete u skladu sa zakonom i da će država pokušati da ih izmjesti sa carinskog područja na transparentan način i pomoću specijalnog zakona koji je u izradi.

“Danas je bio sastanak radne grupe koja je završila finalni akt. Napravili smo model nacrta zakona koji će, nadam se vrlo brzo, ići prema vladi i još brže prema parlamentu. Ukoliko u parlamenu bude dobre dinamike i ukoliko iz političkih razloga on bude funkcionalan u narednom periodu, volio bih da dođe red i na raspravu. O daljim koracima ovog projekta ne bih pričao, jer konačna rješenja još nijesu zaokružena”, navodi Damjanović.

Radi se na tome, kako dodaje, da uz naknadu koju će morati da plate prvobitni vlasnici ukoliko žele da cigarete koje su sada u vlasništvu države uz naknadu izmjeste van carinskog područja u određenom roku ili će se te iste cigarete dati na javnu licitaciju.

Država na taj način, kako procjenjuje ministar, može transparentno i vrlo legalno sa zakonskom podlogom ostvariti prihod od 15 do 20 miliona eura.

“Istina je da postoje razgovori sa međunarodnim partnerima o ovom pitanju i da postoje podijeljena mišljenja, ali ono što je sigurno, jeste da Crna Gora neće ništa uraditi da nekim dampingom napravi neke probleme na tržištu ili ugrozi legitimne interese svih onih na legitimnom tržištu, kao ni da poremeti odnos s međunarodnim partnerima. U svakom slučaju parlament će dati poslednju riječ o tome i da sa međunarodnim partnerima nađemo model da Crna Gora kompenzuje sve ovo prethodno vrijeme šverca, da ostvarimo dobit i da se konačno jednom za svagda prekine s tom praksom”, kazao je Damjanović.

Zaplijena više od 145 hiljada paketa cigareta u Luci Bar sredinom maja ove godine bila je za 50 posto veća u odnosu na sve prethodne u poslednjih pet godina u Crnoj Gori. To je ranije potvrdio i ministar bez portfelja Zoran Miljanić, zadužen za politiku u oblasti borbe protiv korupcije. Miljanić je tada istakao da se tim činom pokazala kao nesumnjiva politička volja aktuelne vlade da se izbori s kriminalom i korupcijom u Crnoj Gori

“Pokazujemo svima onima koji misle da mogu da se bave ovakvim poslovima, da toga više neće biti”, rekao je Miljanić i dodao da je to poruka i međunarodnim partnerima.

Izvor: volimpodgoricu.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.