Категорије
СНП

Nulta tolerancija za sumnjive diplome

Ministar Vojinović tvrdi da će novim propisima biti zaštićen crnogorski obrazovni sistem i tržište rada, imajući u vidu pojavu da se dostavlja sve veći broj inostranih obrazovnih isprava stečenih na nerenomiranim privatnim ustanovama

Programom rada Ministarstva prosvjete predviđene su izmjene i dopune Zakona o priznavanju inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanju kvalifikacija u cilju utvrđivanja jasnih i detaljnijih kriterijuma za priznavanje isprava, kao i unapređenja modela priznavanja.

To je za “Vijesti” kazao ministar prosvjete Miomir Vojinović.

Ministar očekuje da će se kroz ove izmjene “i mladi ljudi okrenuti kvalitetnijim fakultetima, a ne onim ustanovama u kojima misle da mogu lako doći do diplome”.

”Cilj nam je, između ostalog, da mladima pošaljemo poruku da pažljivo biraju ustanovu na kojoj će nastaviti srednje ili visoko obrazovanje”, kazao je Vojinović.

Ističe da će se izmjenama Zakona unaprijediti važeći postupk priznavanja inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanja kvalifikacija.

”… A samim tim zaštititi crnogorski obrazovni sistem i tržište rada imajući u vidu pojavu da se subjektima nadležnim za priznavanje dostavlja sve veći broj inostranih obrazovnih isprava stečenih na nerenomiranim privatnim ustanovama”, naglašava Vojinović.

Podsjeća na to da je Crna Gora potpisnica Konvencije o priznavanju kvalifikacija iz oblasti visokog obrazovanja u evropskom regionu poznatija kao Lisabonska konvencijа od 2004.

”Prema toj Konvenciji države potpisnice su obavezne da osiguraju transparentne, koherentne i pouzdane procedure i kriterijume pri procjeni i priznavanju kvalifikacija. Prilikom izrade predloga zakona, Konvencija će se u svakom momentu poštovati. Međutim, s druge strane, naše je pravo i obaveza da razrađujemo dalje njene principe i time omogućimo sopstvenom tržištu da se zaštiti od sumnjivih diploma”, poručuje Vojinović.

Ističe i da će se u postupku izrade Predloga zakona svakako uvažiti i činjenica da je na Samitu Zapadnog Balkana u Poljskoj, održanom u julu 2019. godine, usvojena Deklaracija o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu, s ciljem unapređenja mobilnosti između zemalja.

Kad je riječ o prioritetima u visokom obrazovanju, ministar kaže da njegov resor ima u planu brojne aktivnosti.

”Neke od njih su usmjerene na realizaciju aktivnosti u cilju postizanja strateških ciljeva razvoja visokog obrazovanja, u skladu sa Strategijom razvoja visokog obrazovanja 2022-2026. Strategija će se primjenjivati formiranjem Radne grupe za izradu i realizaciju godišnjih akcionih planova, a Savjet za visoko obrazovanje će biti uključen u monitoring realizovanih aktivnosti. U planu je i unapređenje sistema priznavanja inostranih obrazovnih isprava, kroz nova revidirana zakonska rješenja i procedure usklađene s najboljom evropskom praksom”, navodi Vojinović.

Takođe, naglašava on, radi se na uvođenju razvijenih i unaprijeđenih kriterijuma za dodjelu studentskih stipendija i kredita, kao i na boljoj promociji stipendija stranih vlada i programa mobilnosti u oblasti visokog obrazovanja.

”U toku su aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje uslova u studentskim domovima, kao i dalje razvijanje normativa i standarda za akreditaciju zajedničkih studijskih programa, koji vode do dvojne ili zajedičke diplome, u cilju internacionalizacije visokog obrazovanja. U pogledu modernizacije tj. digitalizacije obrazovnog sistema na ovom nivou obrazovanja, planirano je uvođenje novih softverskih podrški u proces priznavanja inostranih obrazovnih isprava, kao i mogućnosti elektronskog prijavljivanja za prijem studenata u studentske domove”, navodi Vojinović.

Prema njegovim riječima, u saradnji s evropskim i univerzitetima širom svijeta, planirano je stručno usavršavanje, kako profesora i nastavnog kadra, tako i studenata, kroz treninge, razne programe mobilnosti, studijske posjete i kurseve.

”Takođe, u fokusu aktivnosti Ministarstva u ovoj oblasti biće i razvoj i implementacija sistema studentskog zapošljavanja, kroz razvijene servise”, zaključio je Vojinović.

Vrednovanje ocjena iz inostranstva – pedagoško pitanje koje se ne može normirati

Upitan u vezi s pritužbama roditelja, čija su djeca dio srednjoškolskog obrazovanja završila u inostranstvu, da škole na različit način tumače diplome i da nema jasnih pravila kako se vrednuju inostrane ocjene, Vojinović odgovara da važeći Zakon “definiše da je priznavanje inostrane obrazovne isprave – potvrđivanje inostrane obrazovne isprave o stečenom, odnosno započetom obrazovanju ili dijelu obrazovanja”.

”Priznavanje isprave, odnosno izjednačavanje kvalifikacije vrši se radi nastavka obrazovanja ili zapošljavanja u Crnoj Gori. Zakonom su propisane nadležnosti, kao i kriterijumi u ovim odvojenim procedurama. Priznavanje isprave o stečenom osnovnom, srednjem opštem ili stručnom obrazovanju i višem stručnom obrazovanju radi zapošljavanja vrši Ministarstvo prosvjete, dok priznavanje ovih isprava u cilju nastavka obrazovanja vrši odgovarajuća ustanova obrazovanja u kojoj se želi nastaviti obrazovanje”, navodi Vojinović.

Precizira da je vrednovanje ocjene stečene završetkom obrazovnog programa u inostranstvu “pedagoško pitanje koje se ne može normirati”.

”Škola, prilikom vrednovanja ocjene stečene u inostranstvu, cijeni sistem obrazovanja u zemlji u kojoj je stečena inostrana obrazovna isprava, uslove upisa, trajanje i nivo obrazovanja, obrazovni program, kao i druge okolnosti od značaja za priznavanje i vrednovanje isprave zbog nastavka obrazovanja”, pojasnio je ministar Vojinović.

Izvor: https://www.vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.