Категорије
СНП

Ministar finansija Aleksandar Damjanović o odluci Vlade da ugasi kompaniju Montenegro Works:

FIRMA BI SLJEDEĆE GODINE OSTALA BEZ NOVCA I MORALA BI SE FINANSIRATI IZ BUDŽETA

Vlada je odlučila da ugasi kompaniju Montenegro Works koja je osnovana prošle godine jer je radila nezakonito i analiza je pokazala da bi kroz poslovanje kao holding trebalo mijenjati nekoliko zakona, da bi to tražilo vrijeme i dodatni novac.

„Premnogo je para za čitanje javno dostupnih izvještaja i za njihovo sortiranje. Realizacijom ove odluke sačuvaćemo 200.000 od osnivačkog kapitala koji nije potrošen, a najviše je otišlo na plate zaposlenih“, kazao je ministar finasija Aleksandar Damjanović.

On je rekao da bi ova firma sledeće godine ostala bez novca i da bi se morala finansirati iz budžeta.

„Jednim dugmetom se ne može upravljati sa 40-tak firmi. Od EK se traži da se formira Fiskalni savjet koji će se u svom portfelju baviti i fiskalnim rizicima koji stvaraju firme uz državnom vlasništvu. Za unapređenje rada državnih firmi će se raditi i izmjene zakona o privrednim društvima. Neke firme dobro posluju, neke firme su brendovi koji su fiskalani rizik, menadžment je procesuiran zbog loših poteza. S informacijom o praćenju fiskalnih rizika firmi o većinskom vlasništvu države stvaramo osnov da do kraja godine dobijemo početnu incijativu za rješenje ovog pitanja“ rekao je Damjanović.

“Preduzeće već godinu dana funkcioniše, prihodno je neodrživo. U tekućoj godini su planirani troškovi od 200.000 eura, a osnivački kapital je 490.000 eura”, naveo je Damjanović.

Društvo se isključivo finansira iz osnivačkog kapitala, a realizacije projekata od osnivanja nije bilo.

“Izostale su najave o velikim donacijma, projektima… Pozitivna namjera loše realizovana i nezakonito spakovana da se napravi krovni holding preduzeće koje bi gazdovalo svim ostalim državnim preduzećima, odnosno njihovim akcijama, ne može se ostvariti jer je neophodno izmijeniti više zakonskih akata. Društvo to pitanje u samom startu nije riješilo i faktično godinu dana posluje nezakonito i bez pravnog osnova. To je sve doprinijelo da društvo ne uspostavi kredibilitet na tržištu u vezi pitanja nadzora nad poslovanjem privrednih društava”, naglasio je Damjanović.

Izvor: Vijesti online / CDM 

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.