Категорије
СНП

Odgovori Kabineta predsjednice Skupštine Crne Gore Danijele Đurović upućeni dnevnom listu „DAN“:

✅️ PREDSJEDNICA SKUPŠTINE CRNE GORE DAĆE MAKSIMALAN DOPRINOS OKONČANJU PROCEDURE ZA IMENOVANJE PREDSJEDNIKA I PETOG ČLANA SENATA DRI❓️

 Iz kojeg razloga Skupština nije izabrala predsjednika Senata DRI do sada?

▶️ Nakon izbora 43. Vlade Crne Gore, ministrima koji su prije toga obavljali funkciju poslanika je prestao mandat u Skupštini zbog nespojivosti funkcija. Shodno Zakonu o Državnoj revizorskoj instituciji, nadležno radno tijelo Skupštine za postupak imenovanja predsjednika i članova Senata DRI je Odbor za ekonomiju, finansije i budžet.

Danom konstituisanja 43. Vlade predsjednik i jedan član Odbora su izabrani za ministre, zbog čega Odbor nije imao poslovničku mogućnost za efikasno funkcionisanje u punom sastavu i zakazivanje i održavanje sjednica, saglasno utvrđenim potrebama i obavezama Odbora.

U tekućem skupštinskom zasijedanju jedna od tačaka dnevnog reda odnosi se na izbor i imenovanja, te očekujemo da će Odbor za ekonomiju, finansije i budžet biti popunjen.

❓️ Zbog čega Skupština dozvoljava da DRI uđe u svojevrsno “vanredno stanje” time što ostaje bez predsjednika?

▶️ U odgovoru na prethodno pitanje objasnili smo trenutnu situaciju u Odboru za ekonomiju, finansije i budžet. Najave su da će popunjavanjem Odbora u punom sastavu prioritet biti, između ostalog, i imenovanje predsjednika i člana Senata DRI.

Imajući u vidu odredbe Zakona o Državnoj revizorskoj instituciji, koje predviđaju da u slučaju prestanka mandata predsjednika Senata DRI istim predsjedava najstariji član, očekujemo da do popune Odbora za ekonomiju, finansije i budžet neće doći do svojevrsnog “vanrednog stanja”, kako ste naveli u pitanju.

❓️ Šta je to sprječavalo Skupštinu, koju je DRI obavijestio o isteku mandata Dabovića 31. jula još prije nekoliko mjeseci, da izabere predsjednika Senata, koji se bira od ostalih članova Senata. Dakle, Skupština ima imena kandidata i samo treba da izabere jednog od njih za predsjednika.

▶️ Već smo objasnili problem u Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, ali ukazujemo da Skupština Crne Gore ne može sprovesti postupak izbora ili imenovanja bez predloga nadležnog odbora i samo na taj način bi procedura bila u skladu sa zakonom. Ona je jasno propisana i Zakonom o Državnoj revizorskoj instituciji.

❓️ Da li je ovakvo ponašanje Skupštine neodgovorno i da li svojim nepostupanjem utičete na urušavanje vrhovne revizije?

▶️ Uvjereni smo da niko nema namjeru, cilj ili potrebu da svojim nepostupanjem odugovlači rješavanje ovog pitanja, a najmanje da doprinese urušavanju bilo koje državne institucije.

❓️ Šta je sa procedurom za izbor petog člana senata DRI?

▶️ Izbor petog člana Senata DRI je, takođe, u proceduri kod Odbora za ekonomiju, finansije i budžet i objašnjenje razloga je isto kao u prethodnim pitanjima.

❓️ Kada će konačno Skupština, tj. Odbor za ekonomiju testirati kandidate i kada će konačno plenum glasati i izabrati petog člana Senata DRI?

▶️ Od strane predsjednice Skupštine Crne Gore i njenog kabineta je, u međuvremenu, više puta iskazano interesovanje i tražena informacija od nadležnog odbora, kojom prilikom je dobijen odgovor da bi, odmah nakon popunjavanja Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, sljedeća faza postupka bila obavljanje intervjua sa kandidatima koji ispunjavaju uslove za izbor petog člana Senata DRI. Dakle, rješavanje ovog pitanja zavisi od dinamike rada Odbora, nakon njegovog popunjavanja.

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović će, odmah nakon popunjavanja Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, iskoristiti poslovničku mogućnost i tražiti od istog da zakaže sjednicu na čijem dnevnom redu će se naći navedeno pitanje.

❓️ Šta to sprječava Odbor za ekonomiju i Skupštinu da izaberu petog člana Senata DRI već osam mjeseci?

▶️ Kao što smo rekli, Odbor za ekonomiju, finansije i budžet od aprila nema predsjednika i jednog člana, te je to razlog nepostupanja u periodu od izbora 43. Vlade Crne Gore. Što se tiče ranijeg perioda, prema dostupnim informacijama, na dnevni red Odbora je stavljano pitanje sprovođenja procedure imenovanja petog člana Senata DRI, utvrđen je broj prijavljenih kandidata, ali nije nastavljen dalji postupak u kome je Poslovnikom o radu Odbora za ekonomiju, finansije i budžet predviđeno obavezno saslušanje kandidata, nakon koga bi Odbor tek sačinio predlog koji bi bio upućen Skupštini radi imenovanja.

U svakom slučaju, Skupština Crne Gore, pod rukovodstvom predsjednice Danijele Đurović, će u narednom periodu insistirati na završetku ovog postupka, posebno uvažavajući činjenicu da je Skupština od strane predsjednika Senata DRI blagovremeno obaviještena o isteku mandata, te da su predstavnici Senata DRI isto učinili i na sastanku sa predsjednicom Skupštine.

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović je apsolutno posvećena rješavanju svih pitanja koja spadaju u domen rada parlamenta, pa će dati svoj maksimalan doprinos i okončanju procedure za imenovanje predsjednika i petog člana Senata DRI. 

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.