Категорије
СНП

Odluka Vlade o raspodjeli novca sa tzv. „kovid računa“

BOLNICAMA U BERANAMA I KOTORU OPREDIJELJENO 387.200 EURA ZA NABAVKU MAMOGRAFA

Berane će postati centar za invazivnu hemodinamsku obradu kardiovaskularnih bolesnika za sjeverni, a Kotor za južni region CG

Vlada je ukinula Odluke o načinu i uslovima raspodjele novčanih sredstava prikupljenih donacijama radi ublažavanja i suzbijanja posledica nastalih usled epidemije zarazne bolesti kovid-19, a neutrošena sredstva od 5.160.000 eura Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore preusmjeriće na glavni račun državnog trezora.

Ministarstvo finansija je dobilo zaduženje da raspodijeli novčana sredstva u okviru potrošačke jedinice Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, po specifikaciji Ministarstva zdravlja.

Sredstva će biti raspodijeljena za bolnice u Baru, Kotoru, Bijelom Polju, Risnu, Kliničkom centru Crne Gore i Domu zdravlja Cetinje. Najviše sredstava i to preko 2,2 miliona eura opredijeliće se za nabavku angio-sale u bolnicama u Kotoru i Beranama.

„Cilj je razvoj savremene kardiologije kako na sjeveru, tako i na jugu države, kao i smanjenje priliva kardioloških pacijenata u Angio-centar Kliničkog centra Crne Gore. Berane će postati centar za invazivnu hemodinamsku obradu kardiovaskularnih bolesnika za sjeverni, a Kotor za južni region Crne Gore, jer i jednoj i drugoj opštini gravitiraju pacijenti iz brojnih okolnih opština“, navodi se u obrazloženju odluke o raspodjeli novca.

Kupuju dva mamografa

Bolnicama u Beranama i Kotoru opredijeljeno je i 387.200 eura za nabavku mamografa.

Skrining raka dojke se od 23. decembra 2015. godine sprovodi u četiri opštine u Crnoj Gori (Podgorica, Danilovgrad, Cetinje i Kolašin). Da bi se proširio na nacionalni nivo, potrebno je nabaviti dva digitalna
mamografa i to za OB Kotor koji bi zadovoljio potrebe južne regije i OB Berane za potrebe sjeverne regije. S obzirom na to da je mamografija primarni skrining test u skrining programu raka dojke, na taj način bismo se približili ciljanoj populaciji jer nije realno očekivati da se žene iz Pljevalja skriniraju u KCCG, povećao bi se broj žena kod kojih se bolest otkrila u najranijoj fazi, te smanjili troškovi lijećenja. Ukupno 339 žena i tri muškarca oboljela su od raka dojke 2013. godine. Svaka peta žena preminula od maligne bolesti, preminula je zbog raka dojke (642 žene, 127 žena umrlo od raka dojke, 2013. godine) – navodi se u obrazloženju.

Iznos od 758.809 eura opredijeljen je za kupovinu magnetne rezonance u Opštoj bolnici u Baru, jer ta ustanova ne posjeduje uređaj, a veliki broj pacijenata ima potrebu za ovom uslugom. Kupovinom uređaja za Bar smanjiće se pritisak i na KCCG. Barska bolnica dobiće i 251.966 eura za nabavku hitne opreme.

– Postojeća oprema, kao što su laparoskopski stub, operacioni stolovi, set instrumenata za laparoskopiju i aparatura za Službu anesteziologije je dotrajala i ima polovičnu funkciju. Nabavka navedene opreme osavremenila bi i unaprijedila rad OB Bar i dovela do poboljšanja kvaliteta rada i zdravstvene zaštite pacijenata – navodi se u odluci o raspođeli.

KCCG će doviti 463.000 eura za komoru za citostatike, softver sa licencama za doktore, a dodatnih 60.516 eura za video-endoskopski stub sa 4K monitorom. Osim toga, dobiće i 121.421 euro za skrining za nopvorođenčad.

Opšta bolnica Bijelo Polje sredstvima od donacija za suzbijanje korone takođe će riješiti dio problema. Njima je opredijeljeno 259.640 eura za digitalni RTG i sanitetsko vozilo.

Postojeći RTG nije digitalni, star je preko 14 godina. Zbog efikasnog rada radiološke dijagnostike, neophodna je nabavka novog digitalnog RTG aparata. Sanitetska vozila u OB Bijelo Polje su dotrajala sa kilometražom od preko 500.000 km, pa će kupovina novog vozila omogućiti bezbjedan transport i zbrinjavanje pacijenata – navodi se u odluci.

Dom zdravlja Cetinje dobiće 330.000 eura za rekonstrukciju jer su na objektu evidentirana oštećenja koja utiču na prodor atmosferske vode i stvaranje vlage, što u velikoj mjeri otežava korišćenje prostorija. Specijalnoj bolnici Risan opredijeljeno je 325.246 eura od kojih treba da nabave RTG digitalni aparat visoke klase, jer je postojeći više puta servisiran, a zbog tehnološkog napretka za postojeći uređaj na tržištu već dvije godine nema RTG filmova. Osim toga, nabaviće i reanomobil s obzirom na svakodnevnu potrebu za transportom teških pacijenata, vozilo je ustanovi neophodno.

Izvor: DAN 

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.