Категорије
СНП

MINISTARSTVO PRAVDE USKORO DONOSI RJEŠENJE O BRISANJU SA LISTE ONIH STEČAJNIH UPRAVNIKA KOJI NIJESU ZADOVOLJILI PROVJERU ZNANJA

Ministarstvo pravde trebalo bi uskoro da donese rješenje o brisanju stečajnih upravnika koji nijesu zadovoljili na ispitu provjere znanja, odnosno nijesu ga položili.

To je “Vijestima” odgovoreno iz resora, kojim rukovodi #MarkoKovač, napominjući da su se u četvrtak istekli svi zakonski rokovi.

Na prošlim testiranjima, mnogi stečajni upravnici, koji su godinama dužili velike predmete, odbili su da se pojave, a kad su se neki od njih i pojavili, nijesu položili test.

Radi se o Žarku Ostojiću, Mladenu Markoviću, Željku Vidakoviću, Branislavu Radičeviću, Vidaku Boričiću, ali i uhapšenim Saši Zejaku i Ranku Radinoviću, koji se sumnjiče da su bili u organizovanoj grupi osumnjičenog predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića.

Ministarstvo pravde do sada je, kako su odgovorili, tri puta dalo priliku stečajnim upravnicima da pokažu znanje u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju, koji je na snagu stupio sredinom januara 2022.

Iz Ministarstva pravde na pitanja “Vijesti” odgovaraju da je cilj Zakona, koji je donijelo tadašnje Ministarstvo razvoja i turizma, “propisivanje odredaba koje se tiču provjere znanja stečajnih upravnika”.

”Članom 208 c navedenog Zakona propisano da stečajni upravnik, koji je na dan stupanja na snagu tog Zakona upisan na listu stečajnih upravnika, dužan da u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu propisa, podnese Ministarstvu prijavu za polaganje ispita provjerenje znanja iz člana 25d. Do 18. februara od, do tada 223 stečajna upravnika koja su se nalazila na listi, prijavu je podnijelo njih 114. Ostali stečajni upravnici brisani su sa liste rješenjem. Ažurirana lista stečajnih upravnika od 1. juna je na sajtu Ministarstva”, ističu iz resora Marka Kovača,

Navode da je na toj listi trenutno 114 stečajnih upravnika.

”Vijesti” su ranije pisale da je bivši generalni direktor Ministarstva pravde za krivično i građansko zakonodavstvo Božidar Čarmak, nakon organizovanja dvije ture polaganja za stečajne upravnike, spremio rješenja za brisanje iz registra onih koji se nijesu pojavili na zakazana testiranja ili nijesu položili, ali je nakon promjene Vlade, novo rukovodstvo Ministarstva odbilo da potpiše.

Nakon brojnih žalbi i pritužbi, Ministarstvo pravde je odlučilo da napravi reviziju postupka testiranja provjere znanja stečajnih upravnika ali i da zakažu novu provjeru znanja.

”Kako je članom 208c Zakona o stečaju propisano da je stečajni upravnik dužan da položi ispit provjere znanja u roku od šest mjeseci od dana podnošenja prijave za polaganje, a navedeni rok ističe 18. avgusta, ovo Ministarstvo će istekom navedenog roka izvršiti brisanje sa liste i onih koji nijesu zadovoljili na ispitu provjere znanja, održanom u tri roka. Nakon donošenja rješenja o brisanju, biće izvršeno i novo ažuriranje liste stečajnih upravnika, koja će biti dostavljena i Privrednom sudu. Svi stečajni upravnici, koji se nalaze na listi, mogu biti angažovani u predmetima pred privrednim sudom do donošenja rješenja o brisanju sa liste”, poručili su iz Ministarstva pravde.

Izvor: Vijesti online

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.