Категорије
СНП

Saopštenje Fondacije Budi mama povodom nedavne izjave potpredsjednika Jokovica za novine Dan, pročitaćete u sjutrašnjem štampanom izdanju

Fondacija „Budi mama“ je ispratila sva dešavanja i izjave potpredsjednika Vlade Jokovica, kako od prethodnih dana tako i današnju. Jasno je da svako pominjnje djece u kontekstu koji je prezentovan javnosti, zna da zaboli, posebno kada se godinama borite i vapite da dobijete bebu. Taj bol zna da bude tako jak i ostar da vam srce kida. Istina je da zvanicnici očigledno nemaju širinu i možda ne razmisle o svim percepcijama izgovorene rijeci.
Ipak, mi smo organizacija koja je osnovana “tematski” sa željom i potrebom da unaprijedimo zdravstveni sistem u Crnoj Gori i pitanje liječenja neplodnosti izvucemo iz tabua u Crnoj Gori. Želja da pomognemo jedni drugima da se ostvarimo kao roditelji nas je okupila, pokrenula i ujedinila u borbi protiv neplodnosti.
Zna gospodin Jokovic o čemu govorim. Jer, Istine radi, činjenica je da smo kao Fondacija imali veliku podršku od partije gospodina Jokovica, a posebno se Danijela Đurović sa nama borila i amandmanski reagovala na izmjene Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, kao i izradi novog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Istine radi, krajem prošle godine smo zajedno – i Predsjednica Fondacije „Budi mama“ i poslanice iz Ženskog kluba predano i posvećeno radile da obezbjedimo Crnoj Gori i svim budućim roditeljima šansu za potomstvo.

Ali, isto tako Istine radi, jedna poslanica iz demokratske Crne Gore, po nagovoru jednog poslanika i doktorice iz Budve, je direktno doprinjela da se starosna granica žena smanji, sa već usaglasenih 52 na 45, i broj besplatnih postupaka takodje smanji sa 6 na 4 po prvobitnom dogovoru na sastanku između Branke Bošnjak i predstavnica Ženskog kluba Skupštine Crne Gore i Ministarke dr Jelene Borovinić Bojović.

Sve treba reci kako jeste, iskreno i transparetno. Nemamo čega da se stidimo i sta da krijemo. Ali, ne zaboravljamo preko noći, ni loše, ni dobro.

Za gospodina Jokovica imamo sledecu poruku: naša Fondacija vodi istinsku brigu o svima, uključujući i mlade osobe za podsticaje rađanja u Crnoj Gori, brizi,njezi, zaštiti i besplatnom liječenju svima koji trebaju bez diksriminacije i zato nas uključite u kreiranje politika i podzakonskih akata. Bilo kao predstavnik Vlade, Ministarstva zdravlja ili samo poslanik, čujte glas Fondacije Budi mama i dajte svoj doprinos. Zakon je samo pocetak. Očekujemo da nas maksimalno uključite, a mi vam nudimo besplatnu pomoć i podršku sa aspekta pacijenata i naših problema. Ne vodite brigu sta pišu tabloidi, već konkretno pomozite da se vaši gradjani bolje osjećaju i da riješe svoje istinske probleme.
Svi donosioci odluka (u Parlamentu 81 poslanik) su zamoljeni da učine napore kako bi se uslovi zdravstvene njege i liječenje neplodnosti popravili i obezbijedilo besplatno liječenje izgradnjom Nacionalnog Centra za Infertilitet i endokrinologiju polova.
O natalitetu ili rađanju misli se unaprijed, 50 godina i na dalje, ali mi dajemo sve od sebe sada i zajednički sa donosiocima odluka pružimo svoj maksimum. Smatramo da treba prebaciti fokus sa malicioznih i diskriminatornih komentara i događaja u proteklom periodu na izgradnju i obezbjeđenje stabilnih prava na odluke i jednakost svih građana u Crnoj Gori bez diskriminacija.
Krilatica Fondacija Budi mama je „Zajedno na putu do beba“. Mi smo tu da pružimo podršku i pomoć na tom putu.
www.imampravodabudemmama.com

Predsjednica Fondacije „Budi mama“ mr Žana Mihaljević 

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.