Категорије
СНП

Ministar prosvjete Miomir Vojinović za Radio Crne Gore:

URAĐENO SVE DA SE NASTAVA VRATI U NORMALU

U Crnoj Gori, za 94 hiljade učenika osnovnih i srednjih škola, sjutra počinje nova školska godina. Ministarstvo prosvjete uradilo je sve što treba da se nastava u školama vrati u normalu, kazao je ministar Miomir Vojinović Radiju Crne Gore.

Čas će trajati 45 minuta, odobreni su novi udžbenici i nastavni planovi i programi, usklađeni sa evropskim sistemima obrazovanja, nastavnici dobili smjernice, a sagrađena je još jedna osnovna škola u Podgorici koja će ublažiti prebukiranost, saopštio je ministar prosvjete.

U razgovoru za Naučnoobrazovni program Radija, najavio je i potpunu depolitizaciju školstva u kojem će znanje, profesionalnost, rad i talenat biti jedini imperativ.

„Prosvjetiteljska paradigma, kako u Evropi i većem dijelu razvijenog svijeta, pa i kod nas, podrazumijeva princip jednakosti i dostupnost obrazovanja svakom djetetu, a religijski, politički, ili bilo kakav drugi uticaj u školama je neprihvatljiv, škole nijesu mjesto za to“, poručio je Vojinović.

Prioritet Ministarstva prosvjete je podizanje kvaliteta obrazovanja na svim nivoima, usklađenost nastavnih programa sa tržištem rada, nadgradnja kompetencija nastavnika i njihov bolji standard, pa je u tom cilju, u saradnji sa UNICEF-om, urađena Analiza obrazovnog sistema Crne Gore, a na njenim rezultatima će se temeljiti reforma obrazovanja.

„Ta analiza će biti predstavljena javnosti u oktobru“, najavio je ministar.

Intervju sa ministrom Vojinović poslušajte sjutra na Radiju CG od 10.05 sati.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.