Категорије
СНП

Joković još vjeruje u dogovor: Pristajemo i da nam ništa ne pripadne

Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković kazao je da se ta stranka zalaže da se postigne dogovor stare parlamentarne većine oko formiranja nove izvršne vlasti, iako je ostalo malo vremena da se predsjedniku države dostavi potpis 41 poslanika za prijedlog mandatara za sastav nove vlade.

Joković u izjavi za portal Pobjeda kaže da SNP daje puni doprinos dogovoru i da su u tom cilju odustali od svih mjesta u Vladi.

– Da li će biti sastanka i da li će se i kako ovo riješiti to ne znam. Ja se i te kako zalažem da se dogovor postigne. U tom cilju smo i odustali od svih mjesta u Vladi, kako ne bi propali pregovori. Pošto su se neki odricali onoga što im ne pripada, evo mi pristajemo da nam ništa ne pripada. Dajemo doprinos dogovoru – poručio je Joković za naš portal.

Podsjećamo, „stari“ koalicioni partneri ni u petak, na sedmom sastanku, nijesu uspijevaju da utvrde strukturu vlade koju su namjeravali da formira i usaglase što bi kome pripalo u raspodjeli. Predstavnici Građanskog pokreta Ura nijesu prisustvovali sastanku, zbog čega je on i trajao svega pola sata.

Sjutra je krajnji rok da se Đukanoviću dostavi prijedlog mandatara za sastav nove vlade, a ukoliko se to ne desi, optimalno rješenje je da predsjednik države predloži skraćenje mandata Skupštine i, ukoliko većina poslanika podrži tu inicijativu, dan nakon raspuštanja parlamenta raspiše nove izbore.

Da bi preduprijedio taj scenario, lider Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić pozvao je danas predstavnike stare parlamentarne većine, naročito GP URA i CIVIS da se dogovore u ovih nekoliko sati i da dođu do 41 potpisa za Miodraga Lekića kao kandidata za mandatara.

Ustav nije predvidio situaciju u kojoj se izvršna vlast nalazi, ali stručnjaci koje je ranije portal Pobjeda kontaktirao uputili su nas na članove 84 i 92 koji propisuju mogućnosti koje stoje pred Đukanovićem.

Prema članu 84 Skupština može skratiti mandat na prijedlog predsjednika Crne Gore, Vlade ili najmanje 25 poslanika.

Sa druge strane, član 92 Ustava definiše da se Skupština raspušta, ako osoba kojoj je Đukanović dao mandat ne sastavi kabinet u roku od 90 dana.

Izvor: https://www.pobjeda.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.