Категорије
СНП

Paunović: Najveća dilema je koje oblasti bi trebalo da uređuje poslovnik, a koje zakon

Predstavnici Odbora za evropske integracije i Radne grupe zadužene za izradu nacrta zakona u Skupštini tokom radne posjete Parlamentu Mađarske razgovarali su sa poslanicima i predstavnicima stručne službe mađarskog, hrvatskog i češkog parlamenta o položaju Crne Gore u procesu evropskih integracija, kao i o zakonodavnom okviru za rad parlamenata.

Koordinatorka Radne grupe zadužene za izradu nacrta zakona o Skupštini Milosava Paunović kazala je Pobjedi da su drugog dana posjete uporedili iskustva njihovog i našeg parlamenta i predstavili ono što je Radna grupa do sada uradila.

– Po njihovom zahtjevu kandidovali smo određena pitanja koja su nam sporna i koja nam prilikom izrade zakona stvaraju najviše problema. Naš Ustav predviđa poslovnik koji reguliše položaj Skupštine u sistemu, i sada smo rijetka zemlja koja pored tog akta planira da izradi i zakon – pojasnila je Paunović.

Navela je i da su tretirali razlike u sadržaju između zakona i Poslovnika o radu parlamenta, odnosu parlamenta i vlade i nadzornim mehanizmima, strukturi radnih tijela, transparentnosti rada i predstavkama i peticijama građana, kao i stručnoj službi parlamenta.

Najveći problem je, kazala je, dilema oko toga koje oblasti će uređivati poslovnik, a što bi trebalo da tretira zakon.

Podsjetila je i da je rok koji imaju za izradu, 15. oktobar, vrlo kratak, te kazala da će se na sljedećem sastanku dogovoriti oko daljih poteza.

– Naredna sjednica je zakazana za utorak, 18. oktobar, i tada ćemo se dogovoriti što ćemo dalje. Hoćemo li tražiti produžetak roka ili ćemo sačekati da se konsoliduje stanje i da vidimo da li nam je potreban i zakon i poslovnik ili se možda sva materija može objediniti u jednu kodifikaciju, pa zvala se ona zakon ili poslovnik – istakla je Paunović.

Svi problemi koji su aktuelni u praksi, ukazala je sagovornica Pobjede, mogu se riješiti i na način da se pravne praznine popune tako što će se materija objediniti u jednom aktu.

– Značila nam je podrška Mađarske kako na putu ka EU, tako i na iskazanoj spremnosti da razmijenimo iskustva oko načina rada Skupštine i Vlade – zaključila je Paunović.

U delegaciji Skupštine, osima Paunović, bili su i članovi Radne grupe Draginja Vuksanović-Stanković, Boris Mugoša, kao i predsjednik Odbora za evropske integracije Branimir Gvozdenović i članice Simonida Kordić i Daliborka Pejović.

Izvor: https://www.pobjeda.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.