Категорије
СНП

Čestitka predsjednice Skupštine Crne Gore povodom Dana Ujedinjenih nacija

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, povodom 24. oktobra, Dana Ujedinjenih nacija, uputila je čestitku, u ime Skupštine Crne Gore i u svoje lično ime, generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu i rezidentnom koordinatoru UN-a u Crnoj Gori Peteru Lundbergu.

“Na današnji dan slavimo 77. godišnjicu osnivanja Ujedinjenih nacija, krovne organizacije koja je okupila 193 države u zalaganju za bolji svijet, u kome će vladati mir, tolerancija, solidarnost i razumijevanje.

Nakon teškog perioda zdravstvene krize, koja je ostavila razorne posljedice u gotovo svim zemljama, sada smo suočeni sa ratnom i ekonomskom krizom, koje prijete da ugroze stabilnost i sigurnost velikog broja stanovnika naše planete.

Zahvaljujući naporima Ujedinjenih nacija, sigurna sam da ćemo uspjeti da iz ove situacije izađemo sa što manje negativnih posljedica, te da ćemo moći da se posvetimo ostvarivanju ključnih ciljeva i vrijednosti koje smo prihvatili samim učlanjenjem u UN. To su, svakako, održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, promovisanje ljudskih prava, jačanje društvenog i ekonomskog razvoja, zaštita životne sredine, te pružanje humanitarne pomoći u slučajevima gladi, prirodnih katastrofa i oružanih sukoba.

Crna Gora će, sasvim sigurno, nastaviti da radi na izgradnji multietničke demokratije, suživota i tolerancije, vrijednostima koje su utkane u same temelje naše države, a koje su kompatibilne sa osnovnim principima Povelje Ujedinjenih nacija.

U tom smislu, Ujedinjene nacije će u našoj zemlji uvijek imati kredibilnog partnera koji će težiti ostvarenju zajedničkog cilja da svijet bude mirniji, pravedniji i bezbjedniji za sve ljude koji u njemu žive.”

Izvor: https://www.skupstina.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.