Категорије
СНП

Šćekić: Dvije nove klinike do proljeća 2024.

Projekat vrijedan 8,5 miliona eura

Šćekić je kazao da danas ispunjavaju obećanje dato kada se postavio kamen temeljac za kliniku za mentalne bolesti.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić i direktorica KCCG Ljiljana Radulović i ambasadorka delegacije EU Oana Kristina Popa položili su danas kamen temeljac za izgradnju klinike za infektivne bolesti i klinike za dermatovenerologiju Kliničkog centra Crne Gore.

Obje klinike će biti smještene u jednom objektu, a činiće funkcionalnu cjelinu KCCG.

„Neka ovaj dan bude simbolički početak razvoja Crne Gore“, kazao je Abazović.

Foto: Vlada Crne Gore

Zahvalio se EU, Ministarsvu zdravlja, KCCG, Upravi za javne radove, i najavio izgradnju još jednog zdravstvenog objekta u narenim danima.

Šćekić je kazao da danas ispunjavaju obećanje dato kada se postavio kamen temeljac za kliniku za mentalne bolesti. Napomenuo je da stvaraju pristojne uslove za rad medicinskog osoblje i bolje uslove za liječenje građana. Zahvalio se EU na donaciji i podršci koju su dobili i kada su kasnili sa pojedinim procedurama, opterećeni problemima iz prošlosti.

Ministarstvo zdravlja, uz podršku Vlade, predano radi na jačanju zapuštene zdravstvene infrastrukture, kazao je resorni ministar Dragoslav Šćekić prilikom polaganja kamena temeljca za izgradnju klinike za infektivne bolesti i dermatovenerologiju.

Projekat izgradnje klinike, vrijedan 8,5 miliona eura, finansira Evropska unija (EU), a rok za izgradnju je 18 mjeseci.

Šćekić je kazao da je sadašnja ustanova u kojoj je smještena Klinika za infektivne bolesti slika i prilika decenijskog upravljanja zdravstvenim sistemom.

On je poručio da više neće biti tako, i da se odlučno postavljaju čvrsti temelji za pristup zdravstvenoj sigurnosti.

Šćekić je istakao da u tome nesebičnu pomoć i podršku Crnoj Gori pruža EU.

On je naglasio da se realizuju i drugi značajni projekti, koje Crna Gora uveliko koristi.

Uz podršku Vlade Crne Gore, Ministrastvo zdravlja predano radi na jačanju zapuštene zdravstvene infrastrukture“, rekao je Šćekić.

Kako je rekao, njihova je obaveza da zdravstveni sistem oporave i da zaustave njegovo posrnuće.

Šćekić je naveo da je prošle sedmice počela rekonstrukcija i adaptacija Specijalne bolnice „Vaso Ćuković“ u Risnu i da će, uz pomoć EU, početi izgradnju Operativnog centra za vanredne situacije, kao i rekonstrukciju i opremanje devet mikrobioloških laboratorija širom države.

Zdravstveni sistem je ogledalo jednog društva i države. Budimo složni, da svako iz svoje oblasti učini najbolje što može, kako bi naraštaji bili ponosni na ono što im ostavljamo kao temelj za dalji razvoj“, poručio je Šćekić.

Premijer Dritan Abazović je kazao da ne postoji veća čast za bilo koga u državnoj upravi nego kada se vidi da se gradi država.

Nakon 40 godina konačno se grade novi zdravstveni objekti u Crnoj Gori. Neće proći dugo, a opet ćemo se sresti na nekom sličnom mjestu u sličnim aktivnostima“, rekao je Abazović.

On je kazao da se u narednom periodu mora raditi više, brže i bolje.

Želimo da jačamo naš zdravstveni sistem, da investiramo u svim gradovima Crne Gore. Država je tu da uspostavi sistem u kojem će svi moći da koriste te benefite“, kazao je Abazović.

On je rekao da je danas početak novog vremena za Crnu Goru, u kome će se više investirati u zdravstvo, školstvo i infrastrukturu.

Radulović je naglasila da KCCG nastavlja da bude okosnica dobrih vijesti u zdravstvu.

Ono o čemu se dugo govorilo ostvaruje se i ove dvije klinike u cjelosti finansira EU sa 8,5 miliona eura, na čemu smo veoma zahvalni, rok za završetak radova je 18 mjeseci, tako da useljenje očekujemo u proljeće 2024. godine. Površina objekta će biti oko 3.400 kvadrata a ukupna popvšina na kojem će se nalaziti objekat je 5.000. Objekti će biti opremljeni najsavremenijom opremom i biće više mjesta za bolničko liječene“ kazala je Radulović.

Foto: Vlada Crne Gore

Napomenula je da trenutno klinika za dermatovenerologiju ima dvije sobe sa osam postelja, a u novom objektu će imati 32 sobe. Što se tiče infektivne klinike trenutno ima 30 soba sa 20 postelja, a u novom objektu će imati 55 postelja.

Popa je istakla da nas je pandemiija naučila da se mora kontinurino ulagati u zdravstveni sistem. Kako je kazala, srećana je da Crna Gora nakon toliko godina gradi nove klinike, a EU to pomože.

Pristup dobroj zaštiti je nešto čemu što je standard u EU, a čemu teže i građani Crne Gore i radujemo se što imamo priliku da pomognemo ovom cilju. Ove klinike su samo dio od mnogih projekta koje pomažemo, i od početka pandemije pomogli smo sa 130 miliona eura bespovratnih sredstava zdravstevni sistem ove zemlje, čime smo pomogli unapređenju javnog zdravlja i očuvanju hialjade radnih mjesta“, naglasila je Popa.

Premijer Abazović je poručio da vjeruje da je danas postavljanjem ovog kamena temeljca simbolični početak jednog novog doba u Crnoj Gori u kojem ćemo više da ulažemo u zdravstvo, školstvo i infrastrukturu.

Izvor: https://budiminfo.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.