Категорије
СНП

Od novembra veće plate za nemedicinsko osoblje

Predsjednica Sindikalne organizacije Instituta za javno zdravlje Biljana Popović Kolašinac kazala je za „Dan“ da ih niko nije obavijestio o izmjenama Granskog kolektivnog ugovora i da nijesu dobili dopis da se izjasne o tom aktu

Predstavnici nemedicinskih radnika, koji mjesecima traže povećanje koeficijenata, tvrde da ne znaju da li je kolektivni ugovor potpisan, kao i da predlog dokumenta nijesu dobili, niti znaju kada će dobiti uvećane zarade. Sa druge strane, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kazao je kratko za „Dan“ da u narednim danima očekuju potpisivanje kolektivnog ugovora kojim će biti obuhvaćeni nemedicinski radnici.

– Narednih dana očekujemo potpisivanje ugovora, nakon toga od narednog mjeseca očekujemo direktnu primjenu. Ministarstvo zdravlja je uputilo svoj predlog na izjašnjenje sindikatima – ističe Šćekić.

Nemedicinskom osoblju, i pored obećanja ministra zdravlja i finansija Dragoslava Šćekića i Aleksandra Damjanovića, poslije rebalansa budžeta 21. septembra nijesu uvećani koeficijenti zarada za 12,5 odsto po granskom kolektivnom ugovoru, ističu za „Dan“ iz Sindikata slobodnih radnika Kliničkog centra i Sindikalne organizacije Instituta za javno zdravlje.

Predsjednica Sindikalne organizacije Instituta za javno zdravlje Biljana Popović Kolašinac kazala je za „Dan“ da ih niko nije obavijestio o izmjenama Granskog kolektivnog ugovora i da nijesu dobili dopis da se izjasne o tom aktu.

– Iako su nam obećali povećanje plata do toga još nije došlo, naše kolege primaju iste zarade kao i dosad. Nećemo odustati od namjere da nam se retroaktivno isplati razlika za plate od početka godine jer je utvrđena diskriminacija u odnosu na zdravstvene radnike. Smatramo da je za ovu situaciju i ingnorisanje kolega odgovoran reprezantitivni Sindikat zaposlenih u zdravstvu, na čijem čelu se nalazi Nebojše Radonjića, i Ministarstvo zdravlja jer već preko mjesec dana nijesmo obaviješteni o izmjenama, kako i na koji način ćemo doći do uvećanja plata. Sumnjamo da se radi o zakulisnim radnjama i da ponovo bez našeg znanja pokušavaju da odlučuju umjesto nemedicinskog kadra. Obaveza kolege Radonjića je da ostalim sindikatima da na uvid predlog izmjena Kolektivnog ugovora, a Šćekićeva da javno plasira informaciju reprezentitivnom sindikatu da je upućen taj dokument. Nemamo uopšte uvid u izmjene granskog ugovora. Ne znamo da li je po staroj praksi kao u decebru 2021. godine Radonjić prvo potpisao izmjene bez ičijeg znanja, pa će ih oko Nove godine pročitati – kaže Popović Kolašinac.

Štrajk ako ukinu kolektivno pregovaranje

Iz Sindikata slobodnih radnika KCCG je saopšteno da će u ustavnoj inicijativi koja je pokrenuta dokazati da je izdvajanje ljekara iz GKU diskriminacija medicinskih sestara i tehničara i tražiti od nadležnih izradu i usvajanje novog Granskog kolektivnog ugovora u kome neće biti ljekara jer su dobrovoljno izašli iz njega.

– Postoji i drugi put na koji, izgleda, računaju donosioci i potpisnici odluka, a to je da se i ostali zaposleni u zdravstvenom sistemu prebace u Zakon o zaradama u javnom sektoru i definitivno ukine kolektivno pregovaranje između države kao poslodavca i sindikata. Sindikat slobodnih radnika, barem na nivou Kliničkog centra im to neće dozvoliti, po cijenu velikog štrajka gdje ćemo znati da branimo svoja stečena prava i ustaljenu praksu ravnopravnog pregovaranja. I zato im obećavamo, ako ukinu kolektivno pregovaranje na nivou države štiteći sebe Zakonom o zaradama u javnom sektoru, sa nama se u Kliničkom centru mora pregovarati i praviti poseban kolektivni ugovor za Klinički centar s koeficijentima koji ne diskriminišu nikoga i koji su za sve zaposlene prihvatljivi bez obzira na stručnu spremu, zvanje i titulu – kažu iz te radničke organizacije.

Iz Sindikata slobodnih radnika Kliničkog centra Crme gore (KCCG) „Danu“ je saopšteno da još nije počela primjena izmjena Granskog kolektivnog ugovora o povećanju plata od 12,5 odsto iako je iz Vlade obećano poslije rebalansa budžeta.

– Mi smo od Ministarstva zdravlja zvanično tražili na uvid dokument, ali još nijesmo dobili odgovor. Što se tiče Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvo, on je faktički mrtav. Kada se Skupština Crne Gore brutalno umiješala u tradicionalni socijalni dijalog države i sindikata i izdvojila ljekare iz njega, normiranjem ljekarskih koeficijenata u odredbe Zakona o zaradama u javnom sektoru, Granski kolektivni ugovor, koji kobajagi mijenjaju i potpisuju predstavnik Granskog sindikata Radonjić, više ne postoji. Izdvajanjem ljekara iz kolektivnog pregovaranja napravljena je klasična diskriminacija prema medicinskim sestrama i tehničarima na sličan način kako su to uradili nemedicinskom kadru u decembru prošle godine, takođe diskriminišući četvrtinu zdravstvenog sistema. Granski kolektivni ugovor sada na papiru važi samo za sestre i tehničare i već diskriminisani nemedicinski kadar, pa ga tako treba tretirati, jer on više nije Granski ugovor gdje su obuhvaćeni svi zaposleni u zdravstvenom sektoru, već je to lažni nevažeći propis na koga se pozivaju oni koji ga potpisuju – ističu iz Sindikata KCCG.

Predsjednik reprezentativnog Sindikata Nebojša Radonjić nije odgovarao na naše pozive.

Izvor: https://www.dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.