Категорије
СНП

Šćekić u zvaničnoj posjeti Ženevi; Gebrejesus: SZO cijeni što Crna Gora pozicioniranje zdravlja i zdravstvenu zaštitu drži visoko u agendi prioriteta

On je osvrćući se na izazove sa kojima se Crna Gora suočava u prihvatanju i zbrinjavanju izbjeglica iz Ukrajine, istakao da države koje pružaju pomoć treba i da dobiju pomoć

U Crnoj Gori se trenutno nalazi 12 hiljada izbjeglica iz Ukrajine, što podrazumijeva dodatno angažovanje resursa u zdravstvu, kazao je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Šćekić je, u razgovoru sa generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedrosom Adhanom Gebrejesusom u Ženevi, rekao da je zbog krize u Ukrajini priliv izbjeglica iz te zemlje u Crnu Goru značajan.

U Crnu Goru je ušlo oko 60 hiljada ljudi, a 12 hiljada njih trenutno je u zemlji, i takva situacija podrazumijeva dodatno angažovanje resursa u zdravstvu”, naveo je Šćekić.

Foto: Ministarstvo zdravlja

Gebrejesus je, osvrćući se na izazove sa kojima se Crna Gora suočava u prihvatanju i zbrinjavanju izbjeglica iz Ukrajine, istakao da države koje pružaju pomoć treba i da dobiju pomoć.

U tom smislu, on je izrazio spremnost da SZO razmotri pružanje pomoći Crnoj Gori, a na osnovu iskazanih potreba koje bi dostavilo Ministarstvo zdravlja, a koju bi izradilo u konsultaciji sa Kancelarijom SZO u Crnoj Gori i Regionalnom kancelarijom SZO za Evropu”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da je poručeno da SZO jako cijeni partnerski odnos i pristup Crne Gore, naročito u kontekstu sprovođenja strateškog pristupa „Zdravlje za sve“, kao i pristupa univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti.

SZO, kako su naveli, veoma cijeni i činjenicu da Vlada Crne Gore pozicioniranje zdravlja i zdravstvenu zaštitu drži visoko u agendi prioriteta.

Šćekić je rekao da je zadovoljan odličnom saradnjom sa tom međunarodnom organizacijom.

On je posebno naglasio činjenicu da resor zdravlja sprovodi više projekata u saradnji sa Kancelarijom SZO u Podgorici, kao i Regionalnom kancelarijom za Evropu.

Šćekić je, u ime Vlade, zahvalio na pomoći koju je SZO pružila Crnoj Gori tokom pandemije koronavirusa, kao i na podršci sprovođenja programa imunizacije i vakcinacije.

On je ukazao na partnersku saradnju sa vladom Sjedinjenih Američkih Država, kao i Evropskom Unijom, posebno imajući u vidu aktivnosti na jačanju kapaciteta primarne zdravstvene zaštite i uspostavljanju kriznog operativnog štaba.

Gebrejesus je rekao da je zadovoljan odličnom saradnjom Crne Gore i SZO i pozdravio uspješno održavanje Samita malih zemalja u Bečićima u junu ove godine.

On je pohvalio saradnju tokom odgovora na pandemiju koronavirusa, ukazujući da je sadašnja situacija, kada je taj virus u pitanju, bolja, ali da pandemija još traje.

Izvor: https://budiminfo.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.