Категорије
СНП

Predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković za Borbu:

Izborom novog predsjednika države zaokružićemo proces punog razvlašćivanja DPS-a

– Pokrenuli smo unutarstranačko preispitivanje zbog rezultata iz Podgorice!

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković u intervjuu Borbi saopštio je da nije zadovoljan rezultatom partije na lokalnim izborima u Podgorici, zbog čega je i pokrenut proces unutarstranačkog preispitivanja koji će rezultirati promjenama u gradskom odboru partije u Glavnom gradu.

Samostalan nastup u većini opština na nedavno održanim izborima, Joković, sa ove vremenske distance ne smatra greškom.

Usvajanje Zakona o predsjedniku u Skupštini Crne Gore Joković smatra dobrim političkim odgovorom na to što je predsjednik Milo Đukanović prekršio Ustav kada je odbio da da mandat za sastav nove Vlade lideru DEMOS-a Miodragu Lekiću koji je imao podršku 41 poslanika parlamentarne većine.

Joković ističe da SNP i dalje podržava Miodraga Lekić za mandatara za sastav nove Vlade koja bi počivala na narodnoj volji od 30. avgusta 2020. godine.

Kako ocjenjujete rezultate SNP-a na nedavno održanim lokalnim izborima 23. oktobra, a naročito u Podgorici?

Najvažniji rezultat izbora koje smo imali 23. oktobra je da je Demokratska partija socijalista razvlašćena u velikom broju opština i u Glavnom gradu Podgorici. To je potvrda da su ideali 30. avgusta i ona naša velika pobjeda iz 2020. godine osnaženi. Time smo veoma zadovoljni.

Mi smo u SNP-u veoma zadovoljni i time što smo u Plužinama postigli izuzetan rezultat i što samostalno možemo da formiramo lokalnu vlast. To znači da ćemo uz Andrijevicu i u Plužinama imati predsjednika opštine. Zadovoljni smo i rezultatima u onim gradovima u kojima smo ili potvrdili rezultat sa prošlih izbora ili smo sada još jači.

Nijesmo zadovoljni ishodom izbora u Podgorici. U Podgorici smo imali peh da nam fali  oko 200 glasova. I zato smo pokrenuli proces unutarstranačkog preispitivanja zbog čega smo podbacili u Podgorici. Imaćemo promjene u gradskom odboru i radićemo tako da će prva naredna izborna provjera SNP-a u Podgorici da nas vrati u prvu ligu.

Smatrate li greškom odluku o samostalnim nastupima u većini gradova?

Generalno govoreći, smatram da samostalno učešće na izborima nije greška. Veoma je važno da je stranka u svakom trenutku pripremljena za provjeru povjerenja kod birača. Česte su i one situacije u kojima je iz praktičnih ili drugih razloga dobro da se ide u predizborne saveze jer to u zbiru donosi veći uticaj i snagu. Mi ćemo uoči parlamentarnih izbora, kad god oni bili organizovani, dobro promisliti da li je bolje da i na parlamentarne izbore idemo samostalno ili ćemo u razgovoru sa našim ključnim političkim saveznicima postići dogovor o predizbornoj koaliciji.

Prvi sledeći izbori koje imamo su predsjednički izbori. Ti izbori su posebna tema i SNP će imati važnu ulogu i na tim izborima.

Prošlog petka je održana sjednica GO partije. Koje ste odluke, odnosno zaključke usvojili na istoj i da li će biti kadrovskih promjena u partiji u narednom periodu, u svjetlu rezultata lokalnih izbora?

Imali smo odličan i Glavni odbor i Izvršni odbor. Konstatovali smo pojedine stvari važne za dalji rad stranke. Donijeli smo i neke odluke. Jedna od odluka je da ćemo do kraja ove godine imati izborne konferencije u skoro svim opštinskim odborima i vjerujemo da ćemo tako jačati organizaciju. Zadovoljan sam donijetim odlukama i ubijeđen sam da nam predstoji uspješno dalje političko djelovanje naše partije.

Foto: Joković

Nedavno je u Skupštini usvojen Zakon o predsjedniku koji je izazvao oprečne reakcije domaće i međunarodne zajednice. Kakav je Vaš stav o tom aktu i kako komentarišete poteze DPS-a i satelita nakon usvajanja istog i novu radikalizaciju političkih prilika od strane njih?

Zakon o predsjedniku koji je izglasan u Skupštini Crne Gore bio je dobar politički odgovor na to što je gospodin Đukanović prekršio crnogorski ustav kada povodom imenovanja mandatara nije slijedio volju apsolutne većine poslanika. Osnovna je, dakle, stvar da je Milo Đukanović prekršio ustav i da se oko toga ne može žmuriti. Dobra okolnost je, međutim, ta što gospodinu Đukanoviću svakako vrlo brzo ističe mandat i što ćemo na proljeće dobiti novog predsjednika Crne Gore. Izborom novog crnogorskog predsjednika zaokružićemo proces punog razvlašćivanja DPS-a. Svi vide, pa i ljudi u DPS-u, da Milu Đukanoviću curi vrijeme i u ovom cajtnotu on srlja iz greške u grešku.

Ostajemo pri stavu da Lekić bude mandatar

Da li ste Vi i Vaša partija i dalje pri stavu da mandatar za sastav nove Vlade treba da bude Miodrag Lekić? Hoće li nedavno usvajanje Zakona o predsjedniku ubrzati taj proces i da li će stara-nova većina biti istrajna u tom procesu do kraja?

Mi smo svoje potpise na predlog za mandatara stavili i toga se držimo. Ja inače ne koristim te termine poput stara većina ili nova većina. Postoji ono što je volja građana od 30. avgusta i te volje treba striktno da se držimo. SNP je tu volju najsnažnije potvrdio kada je možda i najviše doprinio potpisivanju Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Isto tako smo posvećeni ovoj totalnoj borbi protiv mafije. Sa svih mogućih adresa stiže nam podrška za ovako odlučnu borbu protiv mafije. Uz sve to, uspijevamo da zaštitimo i standard naših građana u ovoj opštoj, svjetskoj krizi. Građani Crne Gore plaćaju najjeftinije gorivo, obezbijeđene su osnovne životne namirnice u slučaju krize hrane, a osmišljavamo plan za dalji rast plata i penzija.

Istrajaćemo naravno u odbrani ideala 30. avgusta i poštovanju Ustava i zakona. Ključno je da sada izaberemo makar jednog člana Ustavnog suda i da odblokiramo one institucije koje su nefunkcionalne. To nam otvara put za mnogo lakše postizanje ciljeva koje smo svi mi, pobjednici iz 2020. godine zajednički postavili.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.