Категорије
СНП

Šćekić: Javno zdravstvo, ali i privatnike, očekuju promjene

Sve će biti obuhvaćeno: reforma stomatološke zdravstvene zaštite, saradnja sa privatnim zdravstvenim ustanovama i uvođenje digitalizacije u zdravstvenom sistemu, najavio je Šćekić, koji nije želio da konkretnije govori o dokumentu koji još nije završen

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kazao je da je Nacrt izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti u završnoj fazi. Kako je najavio u izjavi za naš list, na drugačiji način će biti definisani i izmijenjeni modeli saradnje sa privatnim ustanovama, unaprijeđena stomatološka zaštita i omogućeni uslovi za digitalizaciju zdravstvenog sistema. On nije htio da detaljnije komentariše šta će biti konkretno promijenjeno novim izmjenama zakona u dijelu sklapanja ugovora sa privatnim zdravstvenim ustanovama.

Sve ću detaljnije saopštiti kada bude završen nacrt zakona naredne sedmice. Biće značajnih promjena u pravcu jačanja javnog zdravstva, vodićemo više brige o pacijentima, kako bi građani imali brzu i kvalitetnu zdravstveneu njegu. Sve će biti obuhvaćeno, reforma stomatološke zdravstvene zaštite, saradnja sa privatnim zdravstvenim ustanovama i uvođenje digitalizacije u zdravstveni sistem. Radna grupa još radi na nacrtu i nije u redu da saopštavam nešto što još nije zaokruženo. Tekst se još sređuje i traju komunikacije sa raznim činiocima. Tekst nacrta biće dostupan javnosti putem javne rasprave, a organizovaćemo i okrugli sto, o čemu će javnost takođe biti blagovremeno obaviještena i pozvana da uzme učešće u raspravi. Nakon finalizacije, Nacrt zakona o zdravstvenoj zaštiti biće procesuiran Vladi na razmatranje i odlučivanje“ kazao je Šćekić.

On je istakao da zdravstveni sistem Crne Gore procesom digitalizacije i praćenjem i primjenom savremenih tehnologija pravi nove, krupne korake koji će obezbijediti kvalitetniju i efikasniju zdravstvenu zaštitu građanima.

Kupiće dva mamografa

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da je u planu nabavka dva digitalna mamografa za skrining raka dojke kod žena, u vrijednosti od 327.000 eura.

„Skrining raka dojke se od 23. decembra 2015. godine sprovodi u četiri opštine u Crnoj Gori (Podgorica, Danilovgrad, Cetinje i Kolašin). Da bi se proširio na nacionalni nivo, potrebno je nabaviti dva digitalna mamografa, i to za OB Kotor, koji bi zadovoljio potrebe južne regije, i za OB Berane, za potrebe sjeverne regije. S obzirom na to da je mamografija primarni skrining test u skrining programu raka dojke, na taj način bismo se približili ciljnoj populaciji, jer nije realno očekivati da se žene iz Pljevalja skriniraju u KCCG. Povećao bi se broj žena kod kojih se bolest otkriva u najranijoj fazi i smanjili troškovi liječenja. Ukupno 339 žena i tri muškarca oboljela su od raka dojke 2013. godine. Svaka peta žena preminula od maligne bolesti preminula je zbog raka dojke (642 žene, 127 žena umrlo od raka dojke, 2013. godine)“ navodi se u obrazloženju.

Uz podršku UNDP-a, realizujemo projekat informatizacije Kliničkog centra, kao i njegove integracije sa drugim informacionim sistemima u zdravstvu i drugim sektorima, koji je u završnoj fazi. Svjesni smo da je digitalizacija zdravstvenog sistema jedan od prioriteta Ministarstva zdravlja. Država je već obezbijedila i nastaviće u kontinuitetu da obezbjeđuje sredstva za funkcionisanje zdravstvenog sistema, a nabavka ljekova i medicinskih sredstava jedna je od najvažnijih aktivnosti, na koju Vlada stavlja poseban akcenat. Kako je već saopšteno iz Montefarma, Fond za zdravstveno osiguranje im je 28. oktobra ove godine uplatio 13.750.000 miliona eura za nabavku ljekova i medicinskih sredstava, a sledeća uplata realizovana je već 9. novembra, kada je uplaćeno dodatnih 10.000.000 eura. Dakle, u periodu od samo desetak dana za nabavku ljekova i ostalih neophodnih medicinskih sredstava uplaćeno je gotovo 24.000.000 eura. Važno je da razumijemo da nakon uplate novca postoji određena zakonska procedura za realizaciju postupaka javnih nabavki, ali sam iz Montefarma dobio uvjerenje da će u tom periodu zalihe biti stabilne“ saopštio je nedavno Šćekić.

Izvor: Dan

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.