Категорије
СНП

Čestitka predsjednice Skupštine Crne Gore Danijele Đurović povodom Međunarodnog dana djeteta

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović čestitala je 20. novembar, Međunarodni dan djeteta, svoj djeci Crne Gore.

„Čestitam vam vaš dan, sa željom da djetinjstvo provedete bezbrižno, u sreći, radosti i druženju sa vršnjacima. Želim da vam jedine brige budu one školske i da što duže ostanete djeca, da sačuvate dječiju nevinost, ljudskost i nesebičnu ljubav prema bližnjima i svijetu oko sebe koju samo vi posjedujete.

Briga o djeci je briga o budućnosti zemlje, a mi moramo voditi računa da vam ostavimo najbolje temelje za ličnu i profesionalnu afirmaciju i napredak u svakom smislu.

Koristim priliku da apelujem na sve društvene činioce da daju maksimalan doprinos u pravcu unapređenja položaja djece u našoj zemlji i rješavanja svih problema sa kojima se susreću, a kojih nije malo.

Jedan od prioriteta za rješavanje je, svakako, siromaštvo i rizik od siromaštva u kome najmlađi članovi našeg društva žive, a kojih je, prema studiji UNICEF-a “Višedimenzionalno siromaštvo djece u Crnoj Gori” iz maja 2021. godine, skoro 46.000, odnosno jedno od troje djece u Crnoj Gori živi ispod praga koji označava rizik od siromaštva.  

Podsjećam da su poslanici 27. saziva Skupštine Crne Gore usvojili zakonska rješenja kojima su vratili dječije dodatke najprije djeci do šest godina, a zatim i svoj djeci do 18 godina. Takođe, uveli su besplatne udžbenike za sve osnovce, te na taj način makar donekle pomogli roditeljima u izvršavanju svih obaveza koje školovanje donosi sa sobom.

Međutim, to nije dovoljno. Država mora nastaviti da radi aktivno na poboljšanju položaja naše djece jer njihova sreća i blagostanje moraju biti tačka oko koje ćemo se okupljati i postizati adekvatne dogovore i rješenja.

Ono što zabrinjava je i sve učestalija pojava govora mržnje i vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u Crnoj Gori. Svaki oblik nasilja ostavlja posledice na psihičko zdravlje djece i stoga ga je važno što ranije prepoznati i iskorijeniti. Sve relevantne institucije, poput škola, centara za socijalni rad, policije, sudstva i domova zdravlja, moraju udružiti snage u svakoj lokalnoj zajednici i dati doprinos suočavanju sa ovom pojavom, te izgradnji kulture nenasilja.

Skupština Crne Gore će i dalje biti dom otvoren za svu našu djecu, a to smo pokazali i nedavno kada smo u okviru proslave 116 godina od uvođenja parlamentarizma, organizovali desetu tradicionalnu Demokratsku radionicu “Barbara Pramer” sa učenicima osnovnih škola, kao i Simulaciju rada parlamenta u kojoj su učešće uzeli učenici srednjih škola.   

Nastavićemo i ubuduće sa sličnim projektima jer želimo da naša djeca osjete da je Skupština Crne Gore njihova kuća, čija su im vrata uvijek otvorena i koja će uvijek raditi isključivo za njihovo dobro.

Kao predsjednica Skupštine Crne Gore, mogu da garantujem da će podršku najvišeg zakonodavnog doma imati svaki zakonski akt čiji je cilj unapređenje položaja naših mladih generacija.”

Izvor: https://www.skupstina.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.