Категорије
СНП

Joković: Vjerujem da će ova Vlada potpisati inicijativu Otvoreni Balkan

Predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković kazao je da je u parlamentu završena rasprava o popisu i podsjetio da je vlada obezbijedila sredstva.

„Suština je da je SNP u skladu sa dogovorom prilikom ulaska u Vladu odredila popis kao prioritet. Popis će biti usvojen većinom glasova“, najavio je on.

Dodao je da će ova partija svake srijede imati pres konferenciju u podne. Poručio je da svi gledaju da li je prilikom popisa neko Srbin ili Crnogorac, ali je napomenuo da tu postoji još bitnih razloga za popis.

„Zalagaćemo se da popis bude svakih deset godina, kao svugdje u Evropi“, dodao je on.

Napomenuo je da je bitan i Zakon o porijeklu imovine, te da će se naći u proceduri.

Joković je podsjetio i da je prioritet bio i Temeljni ugovor.

„Milatović i Spajić su iznevjerili očekivanja crkve, a pitam ih šta su učinili i da li su nagovorili premijera da potpiše ugovor. Nama je ugovor bio prioritet jer mi držimo riječ“, istakao je Joković.

O Otvorenom Balkanu

Naglasio je i da će biti rasprava na vladi oko Otvorenog Balkana i vjeruje da će to biti završeno.

Šarl Mišel je rekao da je to sjajna ideja i da mi ulaskom u Otvoreni Balkan integrišemo region. Eskobar je ocijenio da je ova inicijativa treći stub politike na ZB. Vjerujem da će ova Vlada potpisati inicijativu Otvoreni Balkan“, kazao je on.

Nemoguće je, kako dodaje, u Srbiji imati Veliku Albaniju i u Albaniji imati Veliku Srbiju.

„Ovo je čisto ekonomsko pitanje koje će olakšati prevoz roba, ljudi i kapitala. Splasnuće sve tenzije koje imamo i tako pomireni ćemo biti prve članice EU. Nama je prioritet put CG u EU. Želimo da u regionu imamo bolje odnose, da lakše putujemo. Otvoreni Balkan je dopuna Berlinskog procesa“, ocijenio je Joković.

O izborima

Joković je kazao je da su najbliži izbori oni o predsjedniku.

„Đurović će u januaru ili februaru raspisati izbore. To će biti prvi izbori i postavlja se pitanje da li će izbori biti mogući prije izbora Ustavnog suda. Mi u SNP-u se zalažemo da se izaberu četiri sudije Ustavnog suda kako bi sud bio u punom kapacitetu“, naglasio je on.

Istakao je da sudije koje biraju ne poznaje.

„Ali je DPS navikao da bira sopstvene sudije. Navikli su da biraju one koji njima odgovaraju, a ne mogu se navići da su sada opozicija. Apelujem na sve da glasaju, jer ne možemo ići na druge izbore bez Ustavnog suda“, naveo je on.

Joković je dodao da samo dva subjekta traže izbore – Evropa sad i DPS.

„Mene intrigira i pitam se zašto DPS traži izbore. Pitam i Evropu sad kako su oni došli na vlast, došli su glasovima SNP, DF-a i Demokrata. Znamo dobro da nismo bili za ekspertsku vladu. Formirali su dvije partije iako su rekli da neće imati partije dok su bili vlast“, kazao je on.

O dešavanjima u Šavniku

Joković je razočaran dešavanjima u Šavniku.

„Ne treba dozvoliti izbornim turistima da glasaju. U Kruševicama je bilo 10 upisanih na parlamentarne izbore, sad ih ima 58. Mnogi govore da ne poznaju novoupisane. Bivši predsjednik opštine, uvidjevši da gubi, posegao je za prevarom i upisao svoje članove da glasaju“, rekao je on.

Naveo je da u ovom trenutku imaju 121 glas više od DPS-a.

Joković je istakao da bi bio red da Vlada donese mjere jer se ovako izbori u Šavniku neće završiti.

„Treba izabrati vlast po sopstvenoj želji, a ne na osnovu želje građana iz drugih gradova. Nadam se da će nadležni i policija sačuvati mir“, napomenuo je on.

Izvor: https://adria.tv

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.