Категорије
СНП

Izjava predsjednice Skupštine povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, istakla je da se radi o pojavi koja, uprkos podizanju svijesti građana o ovom problemu i zalaganju nadležnih institucija, i dalje uveliko opterećuje Crnu Goru.

„Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama je dobra prilika da se preispitamo kao društvo i zauzmemo odlučniji i čvršći stav prema verbalnom, psihičkom i fizičkom nasilju koje žene u Crnoj Gori trpe i posljedicama koje ono ostavlja za sobom. Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja značajan problem sa dubokim socijalnim, zdravstvenim i ekonomskim posljedicama za pojedinca, porodicu i društvo u cjelini.

Brojni primjeri nasilja nad ženama u Crnoj Gori, od kojih su neki, nažalost, okončani najtežim posljedicama po žrtve, ukazuju da još uvijek nismo uspjeli da uspostavimo efikasan lanac odgovornosti, koji bi ovakve slučajeve spriječio ili smanjio njihov broj. U tom smislu, mora se uzeti u obzir činjenica da smo zakazali u brojnim fazama, od one koja se odnosi na preventivno djelovanje, pa do one koja se odnosi na djelovanje sudske i izvršne vlasti.   

Nesumnjivo je da zakonodavne, izvršne, pravosudne, socijalne i obrazovne institucije moraju posvetiti dužnu pažnju dosljednom poštovanju principa rodne ravnopravnosti, emancipaciji žena i njihovoj inkluziji na svim nivoima i u svim društvenim sferama.

Vrijeme je da jasno i glasno poručimo da žene moraju biti zaštićene, jednakost među polovima mora biti ostvarena, ljudska prava žena i djevojaka moraju biti osigurana, a počinioci nasilja nad ženama u svakom pojedinačnom slučaju moraju biti najoštrije sankcionisani. Potrebno je da dokažemo da nismo društvo nedodirljivih i nekažnjivih i da smo u stanju da se izborimo za Crnu Goru bez nasilja.

Tome će, sigurna sam, pomoći dodatna edukacija, bolja socijalna zaštita, pravovremena i dosljedna primjena svih raspoloživih pravnih sredstava, a sve u cilju ozdravljenja našeg društva i pružanja adekvatne pomoći i sigurnosti svim ženama i djevojkama.

Kao predsjednica Skupštine Crne Gore, dajem punu podršku zaštiti ljudskih prava i borbi protiv nasilja nad ženama i pozivam sve žene koje trpe nasilje u porodici da zatraže pomoć nadležnih institucija, jer će time sačuvati i sebe i svoju djecu, kojoj moramo pružiti bolju i ljepšu budućnost.“

Izvor: https://www.skupstina.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.