Категорије
СНП

Šćekić: Budžet za 2023. daje sigurnost, snabdijevanje ljekovima će u narednom periodu biti značajno kvalitetnije i redovnije

Veliki problem zdravstvenom sistemu napravio je, kaže ministar Šćekić, projekat „Evropa sad“. Loše planiran budžet, dodaje, doveo je do brojnih posledica

Ono što je dobra vijest, je da u Kliničkom centru trenutno rade prestižni italijanski ljekari koji sa domaćim hirurzima obavljaju najsloženije intervencije. Tako Crna Gora može postati mjesto gdje će se liječiti pacijenti iz regiona

Bilo bi značajno formiranje Fonda za rijetke bolesti koje do sada nije bilo. Sve to, kaže, zahtijeva određeni put, proces i napor.

Iako je u prethodnom periodu bilo nestašice pojedinih ljekova građani za sada mogu da odahnu, a problema sa snabdijevanjem ne bi trebalo da bude ni u narednom periodu, kazao je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Podsjeća da je u Budžetom za narednu godinu izdvojeno 65 miliona više.

Kroz ta povećanja mi imamo i sigurnost, i siguran sam da će snabdijevanje ljekovima i u narednom periodu biti značajno kvalitetnije, redovnije, neće biti velike brige za naše građane, posebno za naše pacijente. Ali ima i onih momenata koji se ne tiču samo nas, već globalnog kretanja gdje jedan dio ljekova ne dolazi više ni od proizvođača ili su usporili proizvodnju. To je problem ne samo Crne Gore, već svih zemalja i ne samo regiona, već cijele Evrope“ kazao je ministar.

Foto: Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić

Veliki problem zdravstvenom sistemu napravio je, kaže ministar Šćekić, projekat „Evropa sad“. Loše planiran budžet, dodaje, doveo je do brojnih posledica.

Ja ovo ne govorim iz bilo kojih razloga političkih, ili iz nekih bilo kojih drugih namjera, govorim isključivo kao ministar zdravlja. Govorim isključivo o problemima koji su nastali kako u zdravstvenom sistemu, tako i van zdravstvenog sistema, ali sve opet utiče na zdravstveni sistem. Imamo loše projektovanje budžeta, kakvo je bilo za 2022. godinu, imamo jedan projekat koji nije imao svoju analizu, nije imao svoj odgovoran pristup koji je isključivo vezan za politiku i populizam. To je nešto što smo mi debelo osjetili,a nažalost najviše su osjetili najteži pacijenti u jednom momentu zbog nestašice lijeka.“ istakao je ministar zdravlja.

Ne spori da i dalje postoje liste čekanja u Kliničkom centru, ali su one znatno smanjene.

Prije svega, lista čekanja je znatno manja nego u prethodnom periodu, svaki dan je sve manja. Moramo shvatiti da i u Evropi u najprestižnijim centrima ima jedan prostor gdje postoje liste čekanja. Trenutno imamo 142 pacijenta koji čekaju kardiohirušku intervenciju, ali to je na nivou od tri mjeseca čekanja, što je znatno manje nego u prethodnom periodu“

Dodaje da će se u narednom periodu uraditi duplo više kardiohiruških intervencija, što je bolje, jer će se samim tim i liste čekanja smanjiti.

Ono što je dobra vijest, je da u Kliničkom centru trenutno rade prestižni italijanski ljekari koji sa domaćim hirurzima obavljaju najsloženije intervencije. Tako Crna Gora može postati mjesto gdje će se liječiti pacijenti iz regiona, kaže ministar Šćekić.

Već je sedam složenih intervencija urađeno i to je značajan iskorak za naš Klinički centar, to znači da ćemo u budućem periodu imati mogućnost da naši ljekari sa kolegama iz Italije obavljaju najsloženije operacije na srcu, a da se naši ljekari dodatno specijalizuju, kako bi u budućem periodu takve operacije i sami obavljali.

Ministar se osvrnuo i na nabavku lijeka TRIKAFTA za oboljele od cistične fibroze. Koji pacijenti mogu dobiti ovaj lijek odlučuje isključivo struka, a ne ministarstvo zdravlja.

Smatramo na osnovu onih razgovora koje smo obavili, da ćemo do kraja godine imati određenu količinu lijeka, ne govorimo, i to je potpuno pogrešan pristup, da mi kao ministarstvo određujemo ko će primati lijek, o to seeme će se baviti struka i isključivo ljekari. Ljekari koji se bave cističnom fibrozom,a mi ćemo slušati savjete i obezbjeđivati sredstva. Prema tome, ni u jedno slučaju nijesmo pomislili da upoređujemo nivo sredstava sa potrebnim lijekom. Kada smo pomenuli cijenu lijeka,htjeli smo reci da ta sredstva moramo stvoriti

On kaže da bi bilo značajno formiranje Fonda za rijetke bolesti koje do sada nije bilo. Sve to, kaže, zahtijeva određeni put, proces i napor.

Izvor: https://budiminfo.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.