Категорије
СНП

Đurović sjutra na sjednici PABSEC-a u Beogradu

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović učestvovaće od sjutra do četvrtka u radu plenarne sjednice Parlamentarne skupštine crnomorske ekonomske saradnje (PABSEC), koja će se održati u Beogradu

Ona će na sjednici PABSEC-a učestvovati u svojstvu predsjedavajuće Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PS SEECP).

Iz Skupštine su podsjetili da je PABSEC nastala kao rezultat velikih političkih transformacija kasnih 1980-ih, kada su se nacije crnomorskog regiona ponovo pojavile na svjetskoj sceni.

Traganje zemalja regiona za načinima da se suoče sa izazovima nacionalnog razvoja i evropskih integracija otvorilo je put za kombinovanje njihovih napora u cilju pretvaranja crnomorskog regiona u područje stabilnosti, prosperiteta i mira“, objašnjeno je iz Skupštine.

Koristeći zajedničke imenitelje kao što su geografska blizina i kulturno i istorijsko nasljeđe, zemlje regiona su unaprijedile bilateralne i multilateralne odnose.

Deklaracija sa samita o crnomorskoj ekonomskoj saradnji i Izjava o Bosforu, potpisana u Istanbulu 25. juna 1992. godine, definisale su osnovne principe i ciljeve Crnomorske ekonomske saradnje (BSEC).

Iz Skupštine su kazali da je u okviru ove sjednice predviđeno, između ostalog, obraćanje predstavnika parlamentarnih skupština i međunarodnih organizacija, izbor zamjenika generalnog sekretara PABSEC zaduženog za administrativna i finansijska pitanja, debata o ulozi parlamenata i međuparlamentarna saradnja u podsticanju ekonomskog rasta u širem crnomorskom regionu, kao i pravno-politički poslovi

Izvor: https://budiminfo.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.