Категорије
СНП

Министар правде Марко Ковач о Закону о поријеклу имовине

Циљ Закона јесте да таргетира незакониту имовину која је проистекла из дјеловања криминалних организација из области високе корупције и организованог криминала – противзаконити утицај, навођење на противзаконити утицај, мито, прање новца, ратни злочини…

„Црна Гора мора да започне снажну борбу против корупције и криминала. Веома је битна и пресудна борба, напад на имовину стечену криминалним радњама„,

Министар правде Марко Ковач је рекао да је суштина Закона о поријеклу имовине да се посебна пажња посветила имовини особа из криминала.

Нацрт закона предвиђа да се од оптужене особе за кривична дјела из области криминала може одузети имовина ако је стечена криминалном ђелатношћу, а њена процијењена вриједност износи најмање 50.000. Такође, предвиђено је да се имовина може одузети и од члана породице, као и од трећих лица.

„Уведен је каталог кривичних дјела, шири се опсег кривичних ђела на основу којег је могуће покренути поступка одузимања имовине. Појам имовинске користи је проширен…одређен је појам да је то имовинска корист у несразмјери са законским приходима„, нагласио је министар. Имовина се може одузети ако је стечена десет година прије, или након извршења кривичног дјела.

“Оно што је циљ, јесте да таргетира незакониту имовину која је проистекла из дјеловања криминалних организација из области високе корупције и организованог криминала – противзаконити утицај, навођење на противзаконити утицај, мито, прање новца, ратни злочини… Црна Гора мора да започне снажну борбу против корупције и криминала. Веома је битна и пресудна борба, напад на имовину стечену криминалним радњама„, навео је Ковач.

Истакао је да је Министарство отворено за сугестије везано за овај Закон.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.