Категорије
СНП

Šćekić: Ulaganje u zdravstvo, povećanje plata, penzija i bolji život građana smeta onima koji su otimali i bogatili se na račun građana Crne Gore

DPS režim je uništio društvo i državu, a sada bezobzirno komentarišu Budžet i održivost istog. Lokalne samouprave u kojima su izgubili vlast drže okupirane, sa ciljem da uzmu još ono malo što je ostalo poslije njih. Građani Crne Gore su pokazali da ih više ne žele na političkoj sceni i da treba da postanu jedna ružna i neponovljiva politička prošlost.

Zdravstveni sistem zatekli smo u veoma lošem stanju, koji je DPS uništio i ostavio sa mnoštvom finansijskih problem – 50 miliona duga, bolnice i odeljenja u ruiniranom stanju, nezadovoljstva pacijenata neadekvatnim pružanja usluga, nedovoljno medicinske opreme, još veće nezadovoljstvo zdravstvenih radnika zbog loših uslova rada i još gorih zarada, loša infrastruktura… Sve to je poljuljalo povjerenje u javno zdravstvo, a sve u cilju usmjeravanja na privatno zdravstvo i njegovog ojačavanja, kao i lošim odlukama prethodnika da ukinu obavezno zdravstveno osiguranje i na taj način još više uruše zdravstveni sistem“ istakao je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić u reagovanju na ocjenu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji je kazao da je predloženi budžet za narednu godinu potrošački, planiran na nerealnim pretpostavkama i neodrživ usljed visokih deficita koji su planirani.

Četrdeset godina nije izgrađen nijedan zdravstveni objekat.  Izvršili su loše privatizacije bolnica, kako bi što više urušili javno zdravstvo, a korist zadržali za sebe. Višedecenijska starost postojećih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori rezultat su isto toliko stare nebrige i nemara o ulaganju u sistemsku i sistematičnu brigu o zdravlju naše populacije“ istakao je Šćekić.

Budžetom za 2023. godinu opredijeljeno je dodatnih 65 miliona za zdravstvo

Dodao je da su pokrenuli novu inicijativu za poboljšanje zdravstvenog sistema u Crnoj Gori. Svi zdravstveni centri od Ulcinja do Pljevalja, od Herceg Novog do Plava i Gusinja svi su u ovom period bili i biće pomognuti od Vlade. Počeli smo da gradimo zdravstvene objekte i da ulažemo u infrastrukturu.

Odlučni u nastojanju da ojačamo zdravstveni sistem u svim segmentima, kako infrastrukturno, tehničko – tehnološki, tako i kadrovski, a za ovih osam mjeseci urađeno je i započeto dosta toga:

Bolnicu u Meljinam, koju su u bezcenje dali i ostavili Herceg Novi u velikom problem, vraćamo u okrilje javnog zdravstva.

Potpisan je Granski kolektivni ugovor za zdravstvenu djelatnost kojim su otklonjene nepreciznosti iz prethodnog perioda, a kojim će nemedicinsko osoblje zaposleno u zdravstvenom sistemu ostvariti pravo na povećanje zarada od 12,50%,

Počela je izgradnja Klinike za mentalno zdravlje (vrijednost radova je šest miliona eura i finansiraće se iz kapitalnog budžeta)

Počela je i izgradnja Klinike za infektivne bolesti i dermatovenerologiju (predviđeno je oko osam i po miliona eura)

U toku januara 2023. godine počeće izgradnja Centra za zarazne bolesti u Podgorici

Otvorena Jedinica Hitne medicinske pomoći u Plužinama i otvorena rekonstruisana Jedinica medicinske pomoći u Podgorici

Raspisan je tender za rekonstrukciju Specijalne bolnice „Vaso Ćuković“ u Risnu, kao i tenderi za projekat sanacije objekta i unapređenje fukcionisanja ambulante „dr Niko Miljanić“ u Velimlju i dogradnje Doma zdravlja u Ulcinju.

Pripremljeni su projektni zadaci za Ugrentni centar u okviru Kliničkog centra Crne Gore i Opštu bolnice u Pljevljima.

U pripremi je projektni zadatak za potrebe konkursa za izgradnju Doma zdravlja u Siti Kvartu u Podgorici.

Posebnu pažnju posvetili smo regionalnom razvoju i univerzalnosti pristupa zdravstvene zaštite. U prilog tome govori i podatak da su u toku pripreme za tendere zbirne vrijednosti oko 10 miliona eura za potrebe rekonstrukcije opštih bolnica u Bijelom Polju, Beranama, Cetinju, Nikšiću, kao i domovima zdravlja u Budvi, Cetinju i Plavu

Raspoređena su i uplaćena sredstva sa računa NKT u iznosu od 5.160.000,00€ zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori:

–        Opšta bolnica Bar – magnetna rezonanca 758.809,08€; – nabavka hitne opreme 251.966,81€

–        Dom zdravlja Cetinje – za rekonstrukciju 330.000,00€

–        Opšta Bolnica Kotor i Opšta bolnica Berane – nabavka mamografa 387.200,00€ – nabavka angio sale 2.202.200,00€

–        Specijalna bolnica Risan – RTG, C luk, Rea nimobil – 325.246,20€

–        Opšta bolnica Bijelo Polje – digitalni RTG, sanitetsko vozilo 259.640,00€

–        KCCG – video endoskopski stub sa 4K monitorom 60.516,83€, – komora za citostatike, softver sa licencama za doktore 463.000,00€

–        KCCG – skrining za novorođenčad 121.421,08€“ istakao je ministar zdravlja.

I dodao „povećanje plata, penzija, socijalna davanja, ulaganje u zdravstveni sistem i bolji život građana, borba za finansijsku stabilnost Crne Gore, sve to smeta onima koji su sve vrijeme otimali i bogatili se na račun građana Crne Gore. Zato je i razumljiva negativna reakcija na Budžet onih koji su ovaj sistem urušili i opljačkali.“

Kazao je da su se sada, oni koji su učestvovali u uništavanju zdravstvenog sistema i Crne Gore, sjetili Budžeta i održivosti istog. Sada, kada su uvidjeli da je njihovim kriminalnim radnjama došao kraj, kada više neće moći da otimaju od građana Crne Gore.

Nastavljamo dalje, za bolju i finansijski stabilniju Crnu Goru“ zaključio je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić

Izvor: https://budiminfo.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.