Категорије
СНП

Formiran Radni tim za izradu Analize stvaranja uslova za uvođenje procesa vetinga u pravosuđu

Iz resora pravde kazali da je cilj otklanjanje sumnji građana u rad sudija i državnih tužilaca, te uspostavljanje vladavine prava

Ministar pravde Marko Kovač donio je u srijedu, 21. decembra rješenje kojim je obrazovan Radni tim za izradu Analize stvaranja uslova za uvođenje procesa vetinga u pravosuđu.

Radni tim čine predstavnici Ministarstva pravde, Vrhovnog suda, Vrhovnog državnog tužilaštva, Sudskog savjeta, Tužilačkog savjeta, Udruženja sudija, Udruženja državnih tužilaca, Skupštine i Vlade, te Kancelarije Zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava i Agencije za sprečavanje korupcije, saopšteno je iz resora pravde.

Pojasnili su da je navedenim rješenjem određeno da, u cilju efikasnijeg obavljanja svojih aktivnosti, Radni tim može uključiti stručnjake za odgovarajuće oblasti ili zatražiti stručnu pomoć odgovarajućih međunarodnih organizacija i institucija.

Zadatak Radnog tima je da na sistemski i sveobuhvatan način izradi Analizu stvaranja uslova za uvođenje procesa vetinga u pravosuđu, uz sagledavanje iskustava država u kojima je taj proces već primijenjen, a sve u cilju otklanjanja sumnji građana u rad sudija i državnih tužilaca, te uspostavljanja vladavine prava u Crnoj Gori, kazali su iz Ministarstva pravde.

S obzirom na to da na prvi Javni poziv NVO za predlaganje kandidata za člana Radnog tima za izradu Analize stvaranja uslova za uvođenje procesa vetinga u pravosuđu nije bilo pristiglih prijava, Ministarstvo pravde je, u cilju uključivanja civilnog sektora u rad Radnog tima, odlučilo da objavi novi poziv. Drugi Javni poziv objavljen je na internet stranici Ministarstva pravde dana 21. decembra 2022. godine“, navodi se u saoštenju

Izvor: https://budiminfo.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.