Категорије
СНП

Предсједница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић у интервјуу за „Дан“ говорила је о институционалној и политичкој кризи у Црној Гори, европском путу наше државе, наставку парламентарног дијалога, очекивањима за 2023. годину и другим важним питањима

Ubrzo poslije božićnih praznika pokrenuću ponovo parlamentarni dijalog kako bismo pokušali da dođemo do prijeko potrebnih rješenja, najavila je Đurović

Primila sam k znanju i poruku o eventualnom prekidu pregovora sa Evropskom unijom (EU) i shvatila je vrlo ozbiljno. Ipak, vjerujem da među donosiocima odluka i političkim akterima u našoj zemlji postoji dovoljno mudrosti, odgovornosti i zrelosti i da ćemo uspjeti da postignemo dogovor o ključnim pitanjima kako bismo izbjegli takav scenario, kazala je u intervjuu za „Dan“ predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

”OČEKUJEM, PRIJE SVEGA, MNOGO VIŠE ODGOVORNOSTI PREMA GRAĐANIMA OD STRANE SVIH RELEVANTNIH POLITIČKIH SUBJEKATA. OBAVEZNI SMO DA IM OMOGUĆIMO BOLJI ŽIVOTNI STANDARD I DA NJIHOVE POTREBE STAVIMO NA SAM VRH NAŠE LISTE PRIORITETA

Ona je ponovila da je kompletiranje Ustavnog suda osnovni preduslov za rješavanje svih drugih otvorenih pitanja.

–Zbog toga želim da iskažem zadovoljstvo što je Ustavni odbor pravovremeno reagovao, raspisao javni konkurs za izbor kandidata za sudije i skratio rokove za njihovo prijavljivanje. Time smo pokazali odgovornost prema državi i građanima, ali i našim partnerima iz međunarodne zajednice poslali poruku da shvatamo ozbiljnost situacije u kojoj smo se našli. Uvjerena sam da ćemo do kraja januara uspjeti da postignemo dogovor o ovom važnom pitanju i da ćemo konačno pronaći izlaz iz krize koja već dugo opterećuje naše društvo – rekla je Đurović.

•U prethodnoj godini imali smo veliku institucionalnu krizu, međutim Skupština, na čijem ste Vi čelu, funkcionisala je. Kako ste zadovoljni radom najvišeg zakonodavnog organa u prethodnoj godini?

image

U pravu ste kada kažete da smo u prošloj godini imali političku i institucionalnu krizu koja je umnogome zakomplikovala stanje u zemlji. Kao što znate, u prethodnoj godini imali smo dva izglasavanja nepovjerenja Vladi Crne Gore, imamo blokiran Ustavni sud, nepopunjen Sudski savjet, vrhovnog državnog tužioca u v.d. stanju, te predsjednika države kome za nekoliko mjeseci ističe mandat. Jasno je da je Skupština u pomenutom periodu, uprkos različitim mišljenjima i interpretacijama, bila jedina institucija koja je funkcionisala, obavljala svoj posao i ispunjavala obaveze prema građanima.

Što se tiče najvažnijih dostignuća, Skupština Crne Gore je već 5. maja prošle godine, svega nedjelju dana od izbora novog rukovodstva, donijela Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, kojim je data mogućnost Vladi Crne Gore da, u slučaju značajnijeg povećanja cijena mineralnih ulja na svjetskom tržištu, može donijeti odluku o umanjenju iznosa akcize do 50 odsto za bezolovni benzin i gasna ulja, za period do tri mjeseca. Takođe, usvojen je Zakon o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, koji omogućava ograničenje cijena u okolnostima inflatornih rizika i poremećaja na tržištu.

image

Posebno sam ponosna što je Skupština Crne Gore usvojila Predlog zakona o privremenom izdržavanju djece, kojim se predviđa osnivanje Alimentacionog fonda, za koji je glasalo čak 69 poslanika, što je preko 80 odsto ukupnog broja poslanika. Predlog zakona u parlamentarnu proceduru predao je Ženski klub, čija sam članica od početka, i njegovo usvajanje smatram dokazom da se većina i manjina u crnogorskom parlamentu mogu složiti oko pitanja koja su od istinske važnosti za naše građane.

Takođe, izuzetno sam zadovoljna što je počela isplata dječijih dodataka za svu djecu do 18 godina u Crnoj Gori, a krajem prošle godine penzionerima je isplaćena trinaesta penzija, uz najavu da će u ovoj godini biti još usklađivanja nivoa penzije koja će dovesti do značajnog povećanja primanja najstarijih članova našeg društva.

Kao predsjednica Skupštine donijela sam i Zaključak o formiranju Radne grupe za izradu Nacrta zakona o Skupštini Crne Gore, kao krovnog dokumenta koji će konačno definisati nadležnosti, ovlašćenja i obaveze parlamenta, kao i odnos zakonodavne vlasti sa drugim granama vlasti, što smatram posebno važnim za dalje funkcionisanje najvišeg zakonodavnog doma.

Tu su i brojni drugi važni zakonski akti koje je Skupština usvojila na dobrobit svih građana, a koji će svoj puni efekat pokazati u godini pred nama.

Naravno, uvijek može više i bolje, ali smatram da je, imajući u vidu višemjesečnu krizu kroz koju prolazimo, urađen veliki dio posla. Uvjerena sam da ćemo nastaviti da radimo još predanije i posvećenije za napredak društva u cjelini.

•Nedavno su u Crnoj Gori boravili evropski zvaničnici koji su zaprijetili zaustavljanjem EU integracija ukoliko se hitno ne odblokira Ustavni sud. Plašite li se zaustavljanja pregovora i kako da do toga ne dođe?

Svakodnevno imam komunikaciju sa diplomatama i evropskim zvaničnicima koji su, kao što znate, i javno izrazili svoju zabrinutost zbog stanja u Crnoj Gori, koje već predugo traje.

Primila sam k znanju i poruku o eventualnom prekidu pregovora sa Evropskom unijom (EU) i shvatila je vrlo ozbiljno. Ipak, vjerujem da među donosiocima odluka i političkim akterima u našoj zemlji postoji dovoljno mudrosti, odgovornosti i zrelosti i da ćemo uspjeti da postignemo dogovor o ključnim pitanjima kako bismo izbjegli takav scenario.

Mnogo puta sam isticala da je kompletiranje Ustavnog suda osnovni preduslov za rješavanje svih drugih otvorenih pitanja. Zbog toga želim da iskažem zadovoljstvo što je Ustavni odbor pravovremeno reagovao, raspisao javni konkurs za izbor kandidata za sudije i skratio rokove za njihovo prijavljivanje. Time smo pokazali odgovornost prema državi i građanima, ali i našim partnerima iz međunarodne zajednice poslali poruku da shvatamo ozbiljnost situacije u kojoj smo se našli.

Uvjerena sam da ćemo do kraja januara uspjeti da postignemo dogovor o tom važnom pitanju i da ćemo konačno pronaći izlaz iz krize koja već dugo opterećuje naše društvo.

SNP-u građani na prvom mjestu

Miodrag Lekić je nedavno postao mandatar za sastav nove vlade. Međutim, trenutno je izvjesno da nova izvršna vlast neće biti formirana. Hoće li, prema Vašem mišljenju, većina ipak doći do dogovora i šta SNP očekuje?

Posljednjeg radnog dana Drugog redovnog (jesenjeg) zasjedanja u 2022. godini Skupština je konstatovala da je gospodin Lekić mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore. Što se tiče daljeg procesa vezanog za postizanje dogovora oko sastava i načina funkcionisanja nove vlade, izražavam uvjerenje da će politički subjekti koji učestvuju u pregovorima brzo doći do dogovora i formirati izvršnu vlast koja će, prvenstveno, služiti građanima.

Što se tiče uloge SNP-a u 44. Vladi, mogu ponoviti ono što su već saopštile moje kolege, a to je da naša partija nikada nije bila prepreka postizanju dogovora i kompromisa, i tako će biti i ubuduće. SNP-u je oduvijek na prvom mjestu bio interes građana i u skladu s tim motom djelovaćemo i u periodu pred nama.

•Hoćete li inicirati dijalog između vlasti i opozicije, koji je potreban da bi se došlo do dvotrećinske većine?

Znate da sam već organizovala tri sastanka lidera parlamentarnih partija sa ciljem iznalaženja rješenja o popunjavanju Ustavnog suda i Sudskog savjeta, izboru vrhovnog državnog tužioca, reformi izbornog zakonodavstva i drugim pitanjima od najvećeg značaja za napredak Crne Gore. Nažalost, i pored moje velike volje i želje da postignemo dogovor, u tim momentima nije bilo spremnosti za kompromis, a ubrzo je uslijedilo i izglasavanje nepovjerenja 43. Vladi u parlamentu, što je dodatno usložilo cijelu situaciju.

Uprkos tome, kao što sam već najavila, ubrzo poslije božićnih praznika pokrenuću ponovo parlamentarni dijalog kako bismo pokušali da dođemo do prijeko potrebnih rješenja. To smatram svojom obavezom kao predsjednice Skupštine, koju sam dužna da ispunim prvenstveno zbog građana koji već dugo trpe zbog nesloge i nerazumijevanja političkih aktera.

•U prethodnoj godini bilo je mnogo izazova, a neki od njih nisu riješeni. Šta očekujete u novoj, 2023. godini kada je u pitanju politička situacija?

Očekujem, prije svega, mnogo više odgovornosti prema građanima od strane svih relevantnih političkih subjekata. Obavezni smo da im omogućimo bolji životni standard i da njihove potrebe stavimo na sam vrh naše liste prioriteta.

Mišljenja sam da će i ova godina biti puna izazova, ali da ćemo zajedničkim djelovanjem uspjeti da ih prevaziđemo. Tu je, prvenstveno, važno, kao što sam mnogo puta rekla, konačno rješavanje pitanja Ustavnog suda, a zatim i svih ostalih, kako bismo se što prije vratili evropskom putu i našu državu uveli u zajednicu najuspješnijih i najprosvjećenijih zemalja svijeta.

Taj cilj moramo ispuniti u što kraćem roku, imajući u vidu činjenicu da pristupanje EU podržava čak 75 odsto građana. Dakle, njihovo raspoloženje i mišljenje je jasno, a mi kao visoki državni funkcioneri i političari moramo biti na visini zadatka i dati maksimum da ispunimo želje onih zbog kojih se i nalazimo na trenutnim pozicijama.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.