Категорије
СНП

У ЗДРАВСТВЕНОМ СИСТЕМУ ПОКРЕНУТ ЈЕ ОЗБИЉАН И НАЗАУСТАВЉИВ ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЦЕС

Данас су званично отворени почетни радови Оперативног центра за ванредне ситуације који финансира ЕУ са око 3.000,000 еура.

Треба нагласити да је ова врста центра једини такве врсте на Балкану, гдје ћемо већ од наредне године бити у прилици да са мање зебње чекамо евентуалне епидемије и кризе – истакао је министар здравља Драгослав Шћекић.

Влада Црне Горе недвосмислено је опредијељена да здравље становништва држи као императив у креирању својих политика.

У овом тренутку, готово 24.000,000 еура инвестиција започето је у здравственом систему.

● Клинике за ментално здравље,

● Клинике за инфективне болести и дерматовенерологију,

● Оперативни центар за ванредне ситуације,заокружиће нашу визију јасне опредијељености да без улагања у здравствени систем нема напретка једног друштва. Новим улагањима, европски стандард желимо да постигнемо и у области лабораторијске дијагностике, па смо тако кренули:

● у адаптацију и реконструкцију девет микробиолошких лабораторија на територији цијеле државе. Радови, али и нова опрема вриједни су око два милиона еура.

● расписани тендери за магнетне резонанце за болнице у Бијелом Пољу, Никшићу и Бару

● pасписан тендер за набавку скенера за КЦЦГ, као и тендер за реконструкцију Опште болнице у Бијелом Пољу.

● пројекти код којих се очекује расписивање конкурса за идејно архитектонско рјешење су: изградња објекта Опште болнице у Пљевљима , Ургентни блок Клиничког центра Црне Горе ,Дом здравља City кварт …

●у току је поступак набавке најсавременијих мамографа за болнице у Котору и Беранама.( На овај начин скрининг програм први пут ће бити проширени на територију цијеле државе.)

●болнице у Беранама и Котору постаће реагионални здравствени центри са савременим ангио салама за које су такође расписани тендери.

●Реконструисане су и адаптиране јединице Завода за хитну медицинску помоћ у неколико општина, ускоро ће бити завршене и станице у Гусињу и Улцињу – закључио је министар Шћекић.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.