Категорије
СНП

ПРЕДСЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЦРНЕ ГОРЕ ДАНИЈЕЛА ЂУРОВИЋ НА ОБИЉЕЖАВАЊУ ДЕСЕТ ГОДИНА ОД ПОЧЕТКА РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОГРАМА ДЕМОКРАТСКЕ РАДИОНИЦЕ „БАРБАРА ПРАМЕР“

Поводом обиљежавања десет година од званичног почетка едукативног програма Демократске радионице „Барбара Прамер”, Едукативни центар Скупштине Црне Горе уприличио је свечаност током које су партнерима на програму, посланицима и широј јавности представљени резултати рада у претходној деценији, а у оквиру програма представницима школа које су учествовале на радионицама су уручени сертификати о учешћу.Уз подсјећање да је програм настао као плод сарадње два европска парламента, аустријског и црногорског, предсједница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић је казала да је његова реализација годинама уназад омогућавала младој популацији да оствари увид у рад Скупштине, као и да се упозна са концептом и вриједностима парламентарне демократије.

„Чињеница да су и други парламенти препознали значај овог програма и отпочели његову имплементацију, отвара простор да на овом пољу буду размјењиване праксе и искуства, што ће јачати сарадњу међу парламентима, а програме додатно обогаћивати и учинити још успјешнијим”, навела је Ђуровић.Предсједница Скупштине је истакла да је у програму до сада учествовало готово 32.000 учесника из преко 80 одсто основних школа из наше државе, те оцијенила да је то од велике важности за наш образовни систем, а тиме и за цијело друштво.„Овакав иновативан начин рада, показао се као веома инспиративан и значајан за дјецу, која ће као будући активни грађани бити нова снага која ће друштво водити ка напретку. Сигурна сам да ће поменути програм трајати још дуго и да ће служити на част Скупштини Црне Горе као иницијатива која је допринијела окупљању младих људи и подизању њиховог знања о раду највишег законодавног дома”, казала је Ђуровић.Истичући да је задивљен посвећеношћу којом Скупштина Црне Горе води Демократске радионице, предсједник Националног савјета Парламента Аустрије Волфганг Соботка нагласио је да Демократске радионице имају за циљ да инспиришу дјецу и младе да развију ентузијазам ка парламентаризму и да подстакну њихово учешц́е у доношењу одлука, чиме се како је додао, граде темељи за динамичну демократију.„Политика је упорно и стрпљиво бушење тврдих дасака. Она захтијева и страст и перспективу”, чувена је изјава Макса Вебера. Управо такву страст ви у Црној Гори показујете већ годинама. Посвец́ено грађанско друштво је основа живе демократије. На овај начин промовишемо схватање демократске свијести и владавине права. И једно и друго представљају основне вриједности које морамо неуморно заступати”, казао је Соботка.Констатујући да су Демократске радионице у Црној Гори успјешна прича, предсједник Соботка је оцијенио да је реализација овог програма у црногорском парламенту ,,модел другим земљама у региону, као што су Косово, Албанија и Сјеверна Македонија”.„Сарадња са земљама Западног Балкана од изузетног је значаја за Аустрију и аустријски парламент. Аустрија има блиске историјске и економске везе са овим регионом. Убијеђен сам да је ваша будуц́ност унутар ЕУ, па вас увјеравам да ћемо вас на овом путу снажно пратити”, казао је Соботка.Свечаности су присуствовали представници парламената земаља – чланица Мреже Демократских радионица (Аустрија, Албанија, Косово, Сјеверна Македонија, Словачка и представница ЕРСТЕ фондације), за које је уприличена и посјета демократским радионицама дан раније и састанак са генералним секретаром, руководитељком Парламентарног института и тимом Едукативног центра Скупштине Црне Горе.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.