Категорије
СНП

ПРЕДСЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЦРНЕ ГОРЕ ДАНИЈЕЛА ЂУРОВИЋ СА СПЕЦИЈАЛНИМ ИЗАСЛАНИКОМ ВЛАДЕ СР ЊЕМАЧКЕ ЗА ЗАПАДНИ БАЛКАН МАНУЕЛОМ ЗАРАЦИНОМ

Предсједница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић састала се данас са специјалним изаслаником Владе Савезне Републике Њемачке за Западни Балкан Мануелом Зарацином.Предсједница Ђуровић је изразила задовољство поводом новог сусрета са господином Зарацином, те нагласила да његов ангажман најбоље показује заинтересованост СР Њемачке за стање у Црној Гори и жељу да наша држава у најскорије вријеме достигне политичку стабилност и институционалну функционалност.

Истакавши важност актуелног тренутка за Црну Гору, као и задовољство због постигнутог политичког договора о кандидатима за судије Уставног суда, Ђуровић је изразила очекивање да ће 27. фебруара доћи до њиховог избора.Она је информисала саговорника о личним напорима учињеним да до избора судија дође и раније и да се, након интензивне комуникације са свим клубовима, 27. фебруар искристалисао као датум када ће довољан број посланика бити присутан да би се споровело гласање и достигла двотрећинска већина за избор судија Уставног суда.Указавши на значај Берлинског процеса који има незамјенљиву улогу у јачању регионалне сарадње и повезивању земаља региона са ЕУ на путу интеграције, Ђуровић је информисала саговорника о предузетим активностима након сазнања да Влада није започела процедуру потврђивања три споразума потписана 3. новембра 2022. године у Берлину и исказала очекивање да ће извршена ургенција резултирати скорим слањем Скупштини поменутих споразума и њиховим потврђивањем на сједници пленума.Специјални изасланик Владе СР Њемачке за Западни Балкан Мануел Зарацин изразио је очекивање СР Њемачке, али и Европске уније да ће 27. фебруара бити изабрано свих четворо судија Уставног суда, те истакао да је то једини начин да се ова важна институција коначно одблокира и профункционише на прави начин.Изасланик Зарацин је исказао интересовање и за предсједничке изборе расписане за 19. март ове године, те потенцирао важност обезбјеђења њихове регуларности.Говорећи о тренутној политичкој ситуацији у нашој земљи, он је казао да сви политички актери треба да покажу апсолутну посвећеност рјешавању горућих питања, међу којима је, свакако, најважније питање Уставног суда, те да партијске и партикуларне интересе оставе по страни и да се фокусирају на оно што је најважније, а то је приступање Црне Горе Европској унији. Саговорници су се сагласили да је неопходно изабрати свих четворо судија Уставног суда јер је то једини начин да се обезбиједи потпуна функционалност ове важне институције.Поред господина Зарацина, састанку су присуствовали амбасадор СР Њемачке у Црној Гори Петер Фелтен и аташе Томислав Кајић.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.