Категорије
СНП

Damjanović: Strateške kompanije moraju biti u državnom vlasništvu

Strateške kompanije iz oblasti energetike i saobraćaja moraju biti u državnom vlasništvu i to onom koje omogućava donošenje strateških odluka. U slučaju Crne Gore to su prvenstveno Luka Bar, Elektroprivreda, Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Željeznička infrastruktura, naveo je ministar finansija Aleksandar Damjanović. Ekonomski analitičar Mirza Mulešković se zalaže za otvoreno tržište i što manji upliv države u ovim poslovima jer, kako kaže, jedino na taj način možemo da promovišemo konkurentnost i možemo da radimo na jačanju realnog sektora

Vlada u posljednjih nekoliko mjeseci sve češće najavljuje, a i odlučuje da vrati pojedina preduzeća u državno vlasništvo, kao i da poveća državni vlasnički udio u kompanijama u kojima je već većinski akcionar. Ministar finansija Aleksandar Damjanović smatra da bi obezbjeđenjem kontrolnog paketa akcija u ovim firmama Vlada mogla donositi strateške odluke koje bi doprinijele konsolidaciji i razvoju pojedinih kompanija. Sa druge strane ekonomski analitičar Mirza Mulešković upozorava da nam iskustvo o upravljanju državnim kompanijama u posljednjih nekoliko decenija ne daje veliki optimizam da su ovi modeli uspješni, već nam upravo govori da je većina tih kompanija u veoma lošem položaju i da imaju veoma netransparentan proces donošenja odluka, te problem sa upravljačkim kadrom.

-Vlada će u skladu sa finansijskom situacijom i raspoloživošću sredstava, kao i nakon pažljivih analiza, sagledati mogućnost da, u pojedinim kompanijama u kojima već ima većinsko vlasništvo obezbijedi kontrolni paket kako bi mogla donositi strateške odluke koje bi doprinijele konsolidaciji i razvoju tih kompanija – kazao je Damjanović Pobjedi.

Energetika i saobraćaj

On smatra da strateške kompanije iz oblasti energetike i saobraćaja moraju biti u državnom vlasništvu i to onom koje omogućava donošenje strateških odluka.

-U slučaju Crne Gore to su prvenstveno Luka Bar, Elektroprivreda, Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Željeznička infrastruktura – naglasio je Damjanović.

On je dodao da su se sa druge strane privatizacija monopola, poput Telekoma i Jugopetrola, pokazale kao pogrešni potezi koji su nanijeli ozbiljne štete ekonomskim, bezbjednosnim i strateškim interesima države.

-Sama činjenica da su u jednom trenutku na telekomunikacionom trzištu Crne Gore, kao vlasnici, bile prisutne kompanije iz tri strane države govori sama po sebi – rekao je Damjanović.

Izvor: https://www.pobjeda.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.