Категорије
СНП

ПРЕДСЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЦРНЕ ГОРЕ ДАНИЈЕЛА ЂУРОВИЋ И ПОСЛАНИЦА МИЛОСАВА ПАУНОВИЋНА 17. ПЛЕНАРНОЈ СЈЕДНИЦИ ПАРЛАМЕНТАРНЕ СКУПШТИНЕ МЕДИТЕРАНА

Чланови Делегације Скупштине Црне Горе у Парламентарној скупштини Медитерана (ПАМ), посланик Дејан Ђуровић и посланица Милосава Пауновић, учествовали су на 17. пленарној сједници ПАМ-а, која је одржана у периоду од 1. до 2. марта 2023. године у Рабату, Краљевина Мароко. Пленарној сједници ПАМ-а присустовала је и узела активно учешће и предсједница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић.Редовно годишње засиједање ПАМ-а окупило је више од 200 учесника, из 20 држава, чланова националних делегација држава чланица ПАМ-а, представника партнерских међународних организација, цивилног и привредног сектора. Пленарној сједници претходили су састанци сјеверне и јужне геополитичке групе на којима су изабрани нови чланови Предсједништва ПАМ-а за двогодишњи период 2023-2024.Након свечане церемоније отварања пленарног засиједања у Горњем дому Парламента Краљевине Мароко, одржани су састанци три стална одбора ПАМ-а на теме политичке и безбједносне сарадње (Први одбор), економске, социјалне и сарадње у области животне средине (Други одбор) и међуцивилизацијског дијалога и људских права (Трећи Одбора).Предсједница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић обратила се на 17. пленарној сједници Парламентарне скупштине Медитерана нагласивши да је овај догађај потврда труда, озбиљности и суштинских вриједности које промовише ПАМ, заједно са својим партнерима.„Географски простор на којем живимо има богату разноврсност култура и цивилизација, представља мост између истока и запада, сјевера и југа, и обједињује вриједности хришћанства, ислама и јудаизма“, рекла је предсједница Скупштине, те навела да нас путовање кроз регион Медитерана инспирише и надахњује својом богатом историјом и културом, те несвакидашњом љепотом. Управо те различитости и посебности чине нашу снагу и дају нам слободу да развијамо свој специфични идентитет и одговорност да што боље разумијемо и поштујемо једни друге и да, у сваком смислу, очувамо вриједности региона у којем живимо, казала је Ђуровић.Истакавши да се сада регион Медитерана, Европа и свијет налазе пред новим изазовима, она је нагласила да нас конфликти и кризе, те изазови и пријетње економском напретку и животној средини чине рањивима, али и обавезују на бољу сарадњу.

„Једини начин да се са њима суочимо је да будемо уједињени, да разговарамо, креирамо заједничке иницијативе и покушамо да их спроведемо на корист грађана које представљамо и у чије име радимо“, нагласила је предсједница Скупштине.Узимајући у обзир посљедице пандемије ковид 19, рата у Украјини, земљотреса у Турској и Сирији и свих других изазова са којима се суочавамо, Ђуровић је напоменула да је увјерена да управо ПАМ, као епицентар парламентарног живота Медитерана, може значајно допринијети превазилажењу проблема са којима се суочава савремени свијет.

Црна Гора у овом тешком и важном тренутку за човјечанство чврсто стоји уз своје партнере и залаже се за заједничке вриједности које дијелимо. Као грађанска држава, заснована на владавини права и поштовању различитости, чланица НАТО савеза и будућа чланица Европске уније, наша држава перманентно развија добросусједске односе, утемељене на обостраном уважавању и снажењу економске, културне, научне и технолошке сарадње, нагласила је она.Предсједница Скупштине Црне Горе је исказала спремност наше државе да пружи подршку и експертизу у домену својих могућности, када су у питању економски, социјални, еколошки и други изазови са којима се суочавамо, истакавши да је сигурна да само на овај начин сви заједно можемо градити механизме одрживих партнерстава и узајамне солидарности.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.