Категорије
СНП

Najsavremeniji digitalni mamograf pušten u rad u Kliničko-bolničkom centru Berane

Prva posjeta ministra zdravlja Dragoslava Šćekića Kliničko-bolničkom centru Berane, nakon donošenja Odluke Vlade

Opšta bolnica Berane, koja je Odlukom Vlade postala Kliničko-bolnički centar, danas je pustila u rad još jedan savremeni aparat – Digitalni mamograf, vrijedan goitovo 200 hiljada eura. Tom prilikom ovu zdravstvenu ustanovu posjetio je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, koji je istakao da se zdravstveni sistem Crne Gore iz dana u dan unapređuje i stvaraju uslovi za pružanje najkvalitetnije zdravstvene zaštite našim pacijentima i olakšava rad zdravstvenim radnicima. On je izrazio zadovoljstvo što će nabavkom najsavremenijeg digitalnog aparata ova zdravstvena ustanova, pored stručnih kadrova koji u njoj rade, opravdati očekivanja Kliničko-bolničkog centra.

Ministar Šćekić je kazao da će zdravstveni radnici u beranskom Kliničko-bolničkom centru, imati mogućnost da na novoj dijagnostičkoj opremi obavljaju preglede mnogo efikasnije i brže i dobijaju pouzdanije i preciznije rezultate u mnogo kraćem vremenu nego ranije.

“Zdravstveni sistem Crne Gore iz dana u dan jača i unapređuje se, a to dokazuje i ova Opšta bolnica, koja je postala Kliničko-bolnički centar, upravo zahvaljujući nabavci najsavremenijih aparata i stručnosti zdravstvenih radnika sa ovih prostora, koji su ostali zapamćeni i nadaleko poznati u istoriji zdravstvenog sistema Crne Gore. Pored magnetne rezonance, obezbijeđen je digitalni rendgen aparat, a sada i digitalni mamograf i niz drugih najsavremenijih aparata, koji će umnogome olakšati rad zdravstvenim radnicima, a našim pacijentima pružiti najsavremeniju dijagnostiku, najkvalitetnije i najsavremenije liječenje”, kazao je ministar zdravlja, dodajući da se ispunjava ono što je obećano građanima.

Prioritet Vlade i Ministarstva zdravlja, kako je rekao ministar Šćekić, je da se obezbijede uslovi da građani u svojoj zemlji mogu da dobiju najkvalitetnije, najsloženije i najskuplje zdravstvene usluge, da ih liječe i o njihovom zdravlju brinu naši ljekari.

„I u naredonom periodu planirano je unapređenje tehnoloških i prostornih kapaciteta i poboljšanju uslova za pružanje zdravstevnih usluga, kako na sjeveru, tako i u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori“, poručio je Šćekić.

Direktor KBC Berane dr Milorad Magdelinić kazao je da se radi se o digitalnom mamografu koji je najsavremeniji aparat za dijagnostiku karcinoma dojke i da je to još jedan iskorak u pružanju kvalitetne i pouzdane dijagnostike u Opštoj bolnici u Beranama. Digitalni aparat omogućava otkrivanje malignih promjena i do 30% ranije u odnosu na klasični, što automatski povećava pozitivan ishod tretmana karcninoma dojke.

“Mamografija je najdelotvornija, neinvazivna rendgenska metoda pregleda dojki, koja se koristi u dijagnostici nejasnih kliničkih nalaza kod simptomatskih pacijentkinja, zatim za rano otkrivanje raka dojke kod pacijentkinja bez simptoma, kao i u dijagnostici klinički okultnog karcinoma”, kazao je dr Magdelinić.

On se zahvalio svesrdnoj pomoći resornog ministra i Vladi Crne Gore što su prepoznali značaj ove zdravstvene ustanove i što su je učinili Kliničko-bolničkim centrom i poručio da će raditi sve kako bi opravdali očekivanja i pruženo povjerenje.

Ministar zdravlja, se osvrnuo na jučerašnju Odluku Vlade da opšte bolnice u Beranama i Kotoru postaju Kliničko-bolnički centri i naglasio je da je zadovoljan tom odlukom i da je to veoma značajno za crnogorsko zdravstvo, te da se na tu Odluku čekalo dugi niz godina. Istakao je da je jedan od prioriteta da se sjever Crne Gore razvija i da se stvaraju bolji uslovi za život, a da je svakako Kliničko-bolnički centar jedan veliki korak u tom pravcu.

„Timski unapređujemo zdravstveni sistem, pravimo dobre uslove za unapređivanje zdravstvenog sistema, zadovoljan sam kako napredujemo u tom pravcu, istakao je ministar Šćekić.

Dodao je da su ulaganja u zdravstveni sistem evidentna i da je cilj Vlade i Ministarstva zdravlja maksimalno poboljšanje zdravstvenog sistema, nivoa usluge i efikasnosti.

Izvor: https://budiminfo.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.