Категорије
СНП

Министар просвјете Миомир Војиновић казао је у емисији „Став“, РТЦГ, да је Министарство просвјете данас донијело рјешење о уклањању ознаке тајности са Извјештаја о спровођењу програма за сузбијање вршњачког насиља и вандализма

Када је у питању спречавање вршњачког насиља, истакао је да је немогуће да свака школа у Црној Гори има свог полицајца. Војиновић је истакао да је у току претходне године спроведено преко 500 активности када је у питању вршњачко насиље.

„Нулти проценат толеранције је када је у питању вршњачко насиље у нашем друштву али овај проблем морамо рјешавати у оквиру система и друштва. Министарство просвјете у сарадњи са невладиним организацијама спровело смо на десетине активности када је у питању превенција насиља. У том правцу прошле године обављено је више од 500 активности, почев од индивидуалних разговора до групних и тимских радова“, казао је Војиновић.

Истакао је да је овим поводом данас разговарао са првим човјеком Министарства унутрашњих послова Филипом Аџићем.

„Добио сам увјерење од министра Аџића да ће бити појачане активности у мјери могућег“, казао је Војиновић.

Навео је да је немогуће да свака наша школа добије полицајца, с обзиром на број полицајаца који посједује држава.

„Немогуће је да свака школа добије полицајца, али да је добио увјеравања да ће полицајци бити врло често у двориштима школе“, казао је Војиновић.

Војиновић је истакао да се мора пожурити када је у питању рјешавање вршњачког насиља, и да су предложили да се формирају тимови Министартсва просвјете и Министарства унутрашњих послова.

„У најскорије вријеме сигуран сам да ће предсједник Владе сазвати нову сједницу како бисмо скупа одговорили на насиље“, казао је Војиновић.

Извјештај о спровођењу програма за сузбијање вршњачког насиља и вандализма више није тајан.

Истакао је да је Министартсво просвјете данас донијело рјешење о уклањању ознаке тајности са Извјештаја о спровођењу програма за сузбијање вршњачког насиља и вандализма.

„Имајући у виду озбиљност теме ја лично нисам сматрао да треба да буде тајно, али је јавност свакако то и очекивала од нас“, казао је Војиновић.

Навео је да сви ученици и предметни наставници пролазе програме вршњачког насиља, али да се о свему могу информисати на веб страници.

„Јесте да смо иницирали после сједнице Савјета да се поново уведе СОС телефон којим би се могло пријавити вршњачко насиље. Сматрам да не може Министарство просвјете само да ријеши овај проблем“, навео је Војиновић.

Војиновић је навео да ПИСА истраживања показују да наша дјеца нису на нивоу којем требају да буду кад је образовање у питању.

Истакао је да сматра да је велики корак повећање зарада просвјетним радницима од 20 одсто.

„Повећање зарада за просвјетне раднике од 20 одсто, уз то што ће бити још десет посто следеће године мислим да представља велики помак, да наши наставници са већем дозом задовољства улазе у учионице да пренесу знање ученицима“, истакао је Војиновић.

Казаоје да је Министарство просвјете кроз провјеру знања језика, која је била недавно, покушало да обезбиједи равноправност међу ђацима, те да нико не осјети било какву привилегију.

„То смо урадили како се не би дешавало нешто што се дешавало приликом ранијих провјера испита“, казао је Војиновић.

„Преко 50 одсто диплома стечених у иностранству је са приватних факултета“

Навео је да када су у питању лажне дипломе Министарство просвјете је тај проблем идентификовао.

„Преко 51 одсто диплома стечених у иностранству је са приватних факултета који на свјетским ранг листама нијесу на неком нивоу. Оне јесу легалне, ми упутимо позив установи, упит о томе да ли је одређена особа завршила факултет и добијемо повратну информацију“, навео је Војиновић.

Казао је да је оно што је задовољавајуће је недавно потписан Споразум о признавању диплома искључиво са државних универзитета шест земаља Западног Балкана.

„Ми смо тај Споразум усвојили на сједници Владе, што значи да све дипломе стечене на државним факултетима Западног Балкана биће преведене код нас у року од седам дана без неких посебних сложености, што је много краће у односу на досадашње признавање диплома“, казао је Војиновић.

Извор: РТЦГ

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.